Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Israels valg

Israel går til valg i morgen, og udfaldet synes næsten givet. Likud-partiet og premierminister Benjamin Netanyahu vil bevare magten i en koalitionsregering med højrepartier, probosættelsespartier og ultraortodokse religiøse partier.

Hvad det indebærer, synes givet. En tostatsløsning er længere borte end nogensinde tidligere, for Israel vil fortsætte udvidelsen af sine bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem og dermed styrke sin internationale isolation og forværre forholdet til USA og Europa.

Alt tyder på, at majoriteten af de israelske vælgere vil stemme til højre, og så ved de, hvad de får.

De får en leder, som vil stå fast over for palæstinenserne. En leder, som nok er positiv over for den tostatsløsning, som FN’s generalforsamling godkendte i november sidste år, om end i en stort set symbolsk afstemning. Men som han af indenrigspolitiske grunde har holdt i armslængde.

De får en leder, som ligeledes af indenrigspolitiske årsager fortsat vil støtte bosættelserne, for uden støtte fra høgene og bosætterlobbyen ville Netanyahu stå svagt. Det var dem, der med en klart markeret modstand mod tostatsløsningen tog føringen i opløbet til valget.

Bosættelserne startede før Netanyahu. Men under ham har de taget fart og bevæget sig dybere ind i Vestbredden, som Israel erobrede i 1967. Siden da har Israel flyttet en halv million bosættere til Vestbredden og Østjerusalem, og med tusinder af planlagte nye boliger i disse områder frygter antibosættelsesbevægelsen ”Fred nu” en eksplosion i udviklingen på dette område.

Det vil forværre konflikten med palæstinenserne og med omverdenen, for bosættelserne er epicentret i de fastfrosne fredsforhandlinger. Så længe Netanyahu nægter at nedfryse dem, vil palæstinenserne ikke forhandle. De ønsker forhandlinger på deres egne betingelser, og det hverken kan eller vil Netanyahu og Israel acceptere.

Men fortsætter han som Israels leder, kan han ikke være i tvivl om, at hans mange kritikere på både venstre- og højrefløjen og palæstinenserne vil gøre alt, hvad de kan, for at tvinge USA og Vesten i det hele taget til at presse israelerne tilbage til forhandlingsbordet. Meget tyder på, at også Europa vil gå mere aktivt ind i problemerne, men i en form, der giver palæstinenserne mere, end Israel får.

Hvad USA vil gøre under den genvalgte præsident Obama, er uklart. Men Obamas modvilje mod Netanyahu vil næppe blive mindre, hvis bosættelserne fortsætter, og israelerne ikke skifter politik. USA ønsker forhandlingerne genoptaget, men om de kan få opfyldt kravet om, at bosættelserne standser, synes stadig mere tvivlsomt.

Derfor er en tostatsløsning under en ny Netahyahu-regering bragt på længere afstand, og håbet om en internationalt godkendt fredsløsning er stadigt mere usikkert.

Det vil bidrage yderligere til en isolation af Israel trods den kendsgerning, at problemet for Israel helt indlysende er et sikkerhedsproblem, som omverdenen burde tage mere alvorligt. Det vil blive stadigt vanskeligere for Israel at begrunde og forsvare sine interesser i et stadigt mere fjendtligt geopolitisk klima, og det er, hvad de israelske vælgere må gøre sig klart, når de afgiver deres stemmer.

Men om de gør det, er tvivlsomt, for konflikten med palæstinenserne er for israelerne først og fremmest et nationalt sikkerhedsproblem.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
Forsiden lige nu

Khaders kamp for millionstøtte til V-ministers investering

Et e-sportsfirma blev godkendt på finansloven, mens V-minister havde penge i virksomheden. Det starter med Naser Khader (K), der bar et ønske frem. Det fortsætter med Naser Khader, der fralægger sig ansvaret for en misforståelse. Det slutter med Naser Khader, der må erkende sin egen fejl. Jeg var også forvirret, siger han.

Blog: Har du nogensinde hørt om den 5.500 kvm store atombunker i Rold Skov?

Casper Hedegaard
Et stenkast fra den gamle hovedvej mellem Aarhus og Aalborg ligger atombunkeranlægget REGAN-Vest. Hemmeligholdt for danskerne i 44 år, og gemt væk 60 meter under jorden i periferien af Rold Skov. I forrige uge havde jeg inviteret Martin Lidegaard med ud og besøge anlægget, og den oplevelse vil jeg gerne dele med jer.

Blog: Arctic Circle - Kina gør krav på arktis

Nauja Lynge
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her