Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Komikeren Gérard Depardieu

Gérard Depardieu er en på alle måder stor skuespiller. Senest nu ved vi, at han også er fortræffelig komiker.

Depardieu har meddelt, at han vender ryggen til sit fødeland, Frankrig, efter at være raget uklar med præsident François Hollande. Hans vrede er forståelig, Hollande har siden sin tiltræden opført sig på en måde, der får den danske statsminister til at virke fornuftig og klarsynet i sammenligning. Hans plan om en formueskat på 75 pct., der synes at have udløst Depardieus rejselyst, er lige så håbløs som de fleste af hans andre initiativer. De skaffer ikke mere vækst og flere arbejdspladser, men skræmmer investorer og iværksættere væk. De tager således tråden op fra den seneste socialistiske præsident, Francois Mitterrand, der nationaliserede banker og vigtige industrier, hvilket bragte nationen på randen af afgrunden.

Den store galler nøjes imidlertid ikke med at flytte til Belgien, som han oprindeligt havde bebudet, men har taget imod et tilbud fra præsident Vladimir Putin om at blive russisk statsborger. Der er åbenbart ikke mange vesterlændinge, som søger om et russisk pas, så det gik hurtigt, og begge parter udtrykte glæde over handelen. Depardieu får mulighed for at udnytte den russiske enhedsskat på 13 pct., og Putin kan glæde sig over en sjælden lejlighed til at triumfere over et demokrati.

Statsborgerskabet må være blevet fejret med en ikke ubetydelig mængde vodka, for hvad der fulgte, kunne rejse alvorlig tvivl om skuespillerens dømmekraft, hvis man ikke vidste, at han også var komiker.

Depardieu udråbte Rusland til »et stort demokrati«, hvor man kan have et godt liv. Det sidste kan sikkert udmærket lade sig gøre, især hvis man er velhavende og ikke blander sig i politik. Men det første er en hån mod alle de russere, kendte som anonyme, der med stor personlig risiko vover at protestere mod den moderne tsar og hans følge. Putin er blevet mindre immun på det seneste, men man risikerer stadig at blive sendt til Sibirien, hvis man gør noget, som han eller kræfterne bag ham ikke bryder sig om.

Almindelige russere har, lader det til, taget Depardieus vrøvlerier som det, de forhåbentlig er: et forsøg på at være morsom. »Han forlader sit land på grund af penge, han er virkelig en af os,« som en moskvit har kommenteret sagen.

Hvis Depardieu mener, hvad han siger, er der et problem. Skuespillere behøver ikke være eksperter i internationale forhold, men man må være ualmindeligt enfoldig eller egoistisk for at ytre den slags. Nu er det langt fra sikkert, at han får glæde af den lave, russiske skat – man skal bo i landet i mere end halvdelen af året for at bruge ordningen, og han er sidst set i Montenegro, hvis pas han heller ikke vil være afvisende for at modtage, som han meddeler.

En af de mest franske skuespillere, man kan forestille sig, kan altså ende som en kosmopolit, i hvert fald hvad angår statsborgerskaber, og vi vælger stadig at tro, at det er komikeren, der udfolder sin lidt robuste humor.

Såvel Frankrig som Rusland byder for tiden på store problemer, om end de er meget forskellige. Frankrig har en præsident, der ganske åbenbart ikke magter at reformere landet, så det atter kan indtage den plads i Europa, det burde have, og som visse i Paris tror, at man aldrig har forladt. Rusland har endnu en lang vej, før det kan kalde sig et demokrati. Hvis det var disse forhold, Gérard Depardieu ville gøre opmærksom på, er han virkelig en stor komiker.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.