Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

SAS-syndromet

Det skorter ikke på selvros blandt de aktører, der har været involveret i den påståede redning af SAS, men skatteyderne i Norge, Sverige og Danmark er ikke blevet spurgt, om de finder det rosværdigt, at statskasserne atter har skullet spænde et sikkerhedsnet ud under en virksomhed, hvis bestyrelse, direktion og medarbejdere i fællig har gjort den ukonkurrencedygtig og herigennem bragt SAS på fallittens rand.

I mange henseender er SAS sindbilledet på Danmarks udfordringer, hvor alt for høje omkostninger i form af verdens højeste skattetryk, alt for høje lønninger i kraft af alt for magtfulde fagforeninger samt en lidet professionel og visionær ledelse i skikkelse af regering og folketing har ført til et årelangt fald i produktivitet og tab af konkurrenceevne.

Det kræver en defekt regnemaskine at drage den konklusion, at SAS er ”reddet”, da den blandt meget andet forudsætter en uforanderlig verden. Inden for luftfart såvel som andre industrier arbejdes uophørligt på at nedbringe omkostningerne i bestræbelserne på at bevare konkurrenceevne og profitabilitet. Weekendens øvelse i SAS har alene handlet om at mindske omkostningerne i forhold til de umiddelbare konkurrenter, men essensen er, at SAS fremdeles er langt fra at kunne matche sammenlignelige luftfartsselskaber.

Præcis det samme kan man sige om forretningen Danmark, hvor der anes en gryende politisk erkendelse af, at de høje lønninger blandt andet er en konsekvens af det høje skattetryk. De forhenværende ministre Claus Hjort Frederiksen og Ole Sohn har fra hver sin side af det politiske spektrum forsøgt at starte en debat, der kunne føre til, at lønningerne holdes i ro, mens lønmodtagernes købekraft bevares gennem gradvis sænkning af skattetrykket.

Man skal imidlertid hæfte sig ved, at disse betragtninger fra Frederiksen og Sohn forsøges solgt som politiske visioner, uagtet at der er tale om efterrationaliserende konstateringer af, at hvis lønningerne og skattetrykket fortsætter med at stige, vil Danmark rasle endnu længere ned ad den globale velstandsstige målt på bruttonationalprodukt pr. indbygger.

Uvægerligt kræver det en erkendelse af, at den offentlige sektor på trods af at være verdens relativt største ikke leverer service, der modsvarer de årlige udgifter. Allerede nu hører vi fra økonomiske vismænd og andre, at den offentlige sektor ikke lader sig sammenligne med private virksomheder, og at de omkostningstilpasninger, der løbende sker i private virksomheder, ikke lader sig realisere i den offentlige sektor. Med andre ord bedes borgerne forstå, at den offentlige sektor og de offentlige udgifter er urørlige, og at resten af samfundet må indrette sig herefter. Intet kunne være mere forkert.

Fundamentalt set drejer det sig om viljen til at prioritere, herunder at gøre borgerne begribeligt, at ikke alle har krav på velfærdsydelser, og at meddele de offentligt ansatte, at det er muligt at basere driften på andet end Parkinsons love.

Modsat skatteyderne har flypassagerer i reglen frit valg mellem serviceleverandørerne, og de vælger i stigende grad andre end SAS, da de sparer penge og undgår at skulle omkring København med deraf følgende ressourcespild.

Virksomhederne sender arbejdspladser ud af Danmark for at styrke deres konkurrenceevne, ligesom flypassagererne vælger andre luftfartsselskaber end det statsstøttede.

Det er tankevækkende, at regeringen godt kan indse, hvad der kræves for at redde SAS, men er blind for de virkemidler, der er nødvendige for at redde Danmark fra SAS-syndromet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.