Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Israels kamp

»Hvad ville I Danmark egentlig gøre, hvis det var jeres befolkning, der pludselig blev beskudt med raketter?«.

Sådan spurgte en israelsk militærtalsmand på dansk tv, og spørgsmålet kræver egentlig ikke noget svar. Det er oplagt, at Israel har ret til at forsvare sig selv og sine borgere, og det er helt oplagt, at det er Hamas-styret i Gaza, som har ansvaret for den optrapning af den ulykkelige konflikt, vi er vidner til i denne tid. Det er også den enslydende dom i de fleste vestlige hovedstæder med Washington og Berlin i spidsen, mens den danske regering desværre dukker sig og håber, at konflikten går væk igen.

Det gør den ikke. Terrororganisationen Hamas sidder på magten i Gaza og er ude af stand til sørge for den palæstinensiske befolknings ve og vel. I stedet bruger den alle kræfter på at terrorisere Israel. At Israel svarer igen, kan ikke overraske. Så ulykkelig konflikten end er for civilbefolkningen på begge sider, så klart er det, at Hamas er aggressoren, mens Israel reagerer.

Disse dages konflikt mellem Israel og Hamas-styret er ny og alligevel ældgammel. Den bunder i den helt enkle konstatering, at den jødiske stat er omgivet af dødsfjender, der ønsker Israel fjernet fra landkortet. Skiftende israelske regeringer – borgerlige som socialdemokratiske – har lært sig at være realistiske. Der er ikke hidtil gode erfaringer med at give efter og håbe på godt vejr – med én markant undtagelse: fredsaftalen med Egypten fra 1979.

Men ellers har Israel ikke fået meget ud af at bøje af. I årevis lød kravet, at hvis bare Israel trak sig ud af Sydlibanon, skulle der nok blive ro på nordfronten. Det er ikke sket. Hizbollah udgør en konstant trussel. Siden trak Israel sig ud af Gaza på verdenssamfundets indtrængende foranledning. Igen lød løftet, at det ville give Israel ro på grænsen. Men det er ikke sket. Igen og igen affyres raketter mod israelske byer. Det nye er, at disse raketter nu har en rækkevidde, så de nogenlunde kan nå storbyer som Tel Aviv og endog Jerusalem.

Den grundlæggende konflikt handler også om, at hvor de arabiske dødsfjender kan tåle det ene nederlag efter det andet, fordi civilbefolkningens vilkår er dem inderligt ligegyldig, så kan Israel ikke tåle et eneste. Den dag Israel besejres, er statens eksistens truet. Det er den situation, som igen og igen lader Israel slå hårdt igen –- også på en måde, der hele tiden må udløse debat om gengældelsens mål og midler.

Israel er Mellemøstens eneste demokrati og måles derfor efter den demokratiske retsstats standard. Vesten anser Israel for en af sine egne og vurderer landet, som man ser sig selv. Det er helt rimeligt og jo i virkeligheden et ridderslag til Israel. Ingen drømmer om at måle Hamas efter samme standard. Hamas er uden for pædagogisk rækkevidde og stemplet som en terrororganisation. Vesten håber på Egypten, men endnu er det uklart, hvordan den nye regering i Kairo reagerer. Man kan sagtens frygte en tiltagende Israel-fjendtlig holdning, efter at Det Muslimske Broderskab er kommet til magten.

Intet nyt fra Israels mange påtvungne fronter med andre ord. Det mindsker ikke den civilisatoriske katastrofe for Gazas befolkning, som Hamas med velkendt skrupelløshed tager som gidsler i sin krig. Gazas ulykke er de radikalislamiske kræfter, som er helt uinteresserede i at mildne vilkårene for civilbefolkningen og kun har kampen mod Israel for øje.

Verdenssamfundet har svigtet ved ikke at sørge for at lukke af for tilstrømningen af våben til Gaza. Det overlader Israel til sin egen kamp, men Israel er vores alles ansvar.

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.