Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Syrienkrisen

Med kampene i Aleppo, den ældgamle kulturby og Syriens økonomiske hjerte, har krisen i Syrien nået det punkt, som alle frygtede.

Herfra kan det udvikle sig til den totale borgerkrig, til en regional krig eller en international krise med USA og Sovjetunionen i centrum.

Borgerkrigen er sådan set en realitet. Den regionale krig kan blive til virkelighed med et israelsk angreb på Syrien, som Israel gentagne gange har truet med, og den internationale konflikt kan udløses, hvis ikke krisens nøglespillere, USA og Rusland, som gør alt, hvad de kan, for at holde sig på sidelinjen og agere gennem andre, snart finder et fælles fodslag.

Skal denne ulykkelige krise, som truer freden og verdensøkonomien, finde en løsning, må de to stormagter tage hver sin del af ansvaret for at bringe de stridende parter til forhandlingsbordet. Denne krise, der begyndte som et stilfærdigt oprør mod Assads regime, er ikke længere et oprør, men en magtkamp mellem to stridende grupper, den frie syriske hær og regeringen, og dermed også en kamp om indflydelse mellem deres respektive støtter.

På den ene side Rusland, Iran og Irak, som støtter Assad. På den anden side Tyrkiet, Saudi-Arabien, Qatar, USA, Frankrig og Storbritannien, som støtter oppositionen. Hvad de seneste ugers krigeriske retorik med al tydelighed har vist er, at Rusland og USA begge manøvrerer for at sikre sig indflydelse, ikke blot i Syrien, men i hele regionen. Kan de enes, er en løsning mulig. Og den er nødvendig, for i kulisserne bag de blodige opgør mellem oprørerne og regimet står de lagre af kemiske våben, som alle frygter kan blive anvendt eller falde i hænderne på eksempelvis Hizbollah. Syrien selv har sagt, at de kemiske våben kun vil blive anvendt i tilfælde af en »ekstern aggression.« Men det spørgsmål står stadig tilbage at besvare, om den syriske regerings stempling af oprørerne som agenter for fremmede magter og arabiske lejetropper er en trussel om, at det kan ske.

Hvorom alting er: Slaget om Aleppo og dets uforudsigelige udfald vil afgøre, om præsident Assad og hans styre eller revolutionsstyrkerne ender som sejrherrer, medmindre det lykkes hurtigt at finde den bagdør, som USA’s og Ruslands forhandlere kan bruge i et forsøg på at undgå den totale katastrofe.

At USA ikke ønsker et israelsk angreb, er indlysende, for det vil dræbe den syriske revolte og styrke Assad.

Hvad Rusland ønsker, er at undgå, at Assad falder, for Syrien er Ruslands allierede og vært for Ruslands eneste flådebase i Middelhavsområdet. Det er Ruslands kompromisløse støtte til Assad og Vestens støtte til oprørerne, der har skabt den fastlåste situation. Derfor må de nu i egen interesse komme ud af dødvandet og finde det kompromis, som kan slutte kampene og i bedste fald føre til en overgangsregering.

Det kan måske lade sig gøre. Ruslands ambassadør i Frankrig har sagt, at Assad kunne være villig til at overlade magten til en overgangsregering, og USA har nævnt, at den afhoppede syriske general Manaf Tlass ville være en god kompromiskandidat.

I lyset af den katastrofe, som et isoleret israelsk angreb vil være for begge parter, vil det være naivt ikke at tro, at de ikke kan se deres fælles interesse i at skabe stabilitet i Mellemøsten, for hvad er alternativet? Det er, at det, der begyndte som et fredeligt oprør, bliver et regionalt blodbad uden for stormagternes kontrol.

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.