Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

En misforståelse

»En misforståelse,« siger ambassadør Klavs A. Holm, leder af Udenrigsministeriets kontor for public diplomacy.

Det hele beror på en misforståelse, for selvfølgelig kunne Udenrigsministeriet aldrig finde på at foretage en politisk udvælgelse af de medier, der skal dække et udenlandsk statsbesøg.

Ambassadørens forsøg på at bagatellisere noget, der kunne ligne kimen til en veritabel skandale, falder imidlertid ikke heldigt ud, for i den lydfil, som Jyllands-Posten har offentliggjort på netavisen jp.dk, er der ikke meget at tage fejl af.

Her ringer en medarbejder ved den New York-baserede tv-station NTD Television til Udenrigsministeriets internationale pressecenter for at høre, om det virkelig kan passe, at netop denne tv-station, som sender til millioner af kinesere, ikke har kunnet opnå akkreditering til at dække den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark.

Nej, det kan ikke lade sig gøre, meddeler Udenrigsministeriets medarbejder, der tillige oplyser, at det er den kinesiske ambassade, der står for akkreditering af kinesiske medier.

At NTD Television netop ikke er et kinesisk, men et amerikansk medie, som sender på kinesisk til kinesiske seere, gør ikke indtryk på medarbejderen. Det kan ikke lade sig gøre.

I et land, der ellers bryster sig af varetagelsen af grundlæggende frihedsrettigheder nationalt såvel som globalt, må en sådan meddelelse selvfølgelig overraske, for den er ikke helt i takt med de officielle toner i sådanne anliggender. Det klæder heller ikke staten Danmark, at en dansk repræsentant for Det Tibetanske Samfund i Danmark blev forhindret i at vise det tibetanske flag, da den kinesiske gæst med sine kongelige værter passerede Langelinie. Endnu mindre klæder det dansk politi, at hun blev kropsvisiteret under påskud af en frit opfunden sigtelse for narkobesiddelse – ifølge det oplyste med den udtrykkelige begrundelse, at kun en narkosigtelse var legitim begrundelse for en kropsvisitering. Hvorefter hun fik besked på at forføje sig fra området.

At politiets hollændervogne i forbindelse med præsidentens ankomst til Statsministeriet blev placeret på en sådan måde, at de skånede den kinesiske gæst for udsigten til en

tibetansk demonstration, kan vel rubriceres som et lidet klædeligt forsøg på at afbøde virkningen af en lovligt anmeldt og lovligt gennemført demonstration, men det er med til at styrke billedet af, at væsentlige demokratiske frihedsrettigheder i forbindelse med statsbesøget efter ordre fra højeste sted blev om ikke direkte sat ud af kraft så dog justeret på en sådan måde, at man undgik at fornærme den følsomme og ikke at forglemme formuende gæst.

Ifølge ambassadør Klavs A. Holm var der faktisk udstedt en akkreditering til NTD Television, og det beror alene på en misforståelse, at den ikke blev udleveret. De nærmere omstændigheder omkring denne misforståelse ønsker ambassadøren ikke at komme ind på, og det er yderligere med til at forstærke indtrykket af en sag, som snerper slemt hen i retning af pressecensur til ære for den kinesiske gæst.

Hvis der er tale om en reel misforståelse, må man til gengæld tillade sig en stille undren over, at Udenrigsministeriet i forbindelse med et så fornemt og et så højt profileret statsbesøg med så store nationaløkonomiske interesser på spil ikke har fuldt tjek på noget så trods alt overskueligt som akkreditering af danske og udenlandske medier. Indtil Udenrigsministeriet kommer med en bedre forklaring, må vi grumt hælde til den anskuelse, at ”misforståelsen” er opfundet til lejligheden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.