Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Kinesisk visit

Nogle stater er lettere at kritisere end andre.

Hvor skillelinjen går, kan relativt let konstateres i en verden, der roterer om handel og økonomi. Og hvordan det kan gå, når man kritiserer en økonomisk stormagt, har vi erfaringer med i Danmark.

I 2009 røg vi ind i et kostbart slagsmål med Kina, fordi daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen mødtes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama. Kina lagde øjeblikkelig Danmark på is, og det var en problematisk sag for dansk erhvervsliv, der på det tidspunkt årligt hentede 10 milliarder gode eksportkroner på det kinesiske marked, og som allerede i rigt mål var repræsenteret i Kina.

Men problemet blev løst. Danmark og Kina indgik en fredsaftale, som klart fastslog, at Danmark forpligter sig til at modarbejde Tibets selvstændighed. Dermed havde Danmark definitivt anerkendt Kinas suverænitet over Tibet og indiskutabelt fastslået, at de principper om menneskerettigheder og ytringsfrihed, som hidtil havde været et dansk særkende, måtte vige for økonomiske hensyn.

Derfor vil ritualet med kritik af Kinas forhold til menneskerettighederne nok blive gennemført, når Kinas præsident, Hu Jintao, som det første kinesiske statsoverhoved kommer til Danmark på statsbesøg allerede i næste uge på vej til G20-topmødet i Mexico. Men det vil blive i en stærkt afdæmpet version, som mest af alt vil have karakter af en rituel handling, for de fremtidige rammer for samkvemmet med Kina blev fastlagt med aftalen i 2009.

Det vil ganske enkelt være alt for risikabelt både politisk og økonomisk at provokere kineserne, og derfor vil spørgsmålet om Tibet kun få en marginal plads langt nede i det officielle program. Kritikken vil blive pakket ind i vat under den traditionelle udveksling af høfligheder, og så kan man straks gå videre til de mange aftaler mellem dansk og kinesisk erhvervsliv, som trods det korte varsel omkring dette historiske statsbesøg åbenbart allerede er klar til underskrivelse. Det betyder ikke, at Hu Jintao ikke vil lytte, hvis Danmark har stilfærdige kommentarer til menneskerettighederne. Kineserne ved, at vi er kritiske, og de vil acceptere spillereglerne. Men det altafgørende i denne sammenhæng er at cementere det gode forhold og det strategiske partnerskab, som vi har med Kina, og som er milliarder værd for dansk erhvervsliv. Danmark ved som alle andre i det globale spil, at det ikke nytter at pege fingre ad verdens nye økonomiske stormagt.

Med i spillet om den vestlige kritik af Kinas forhold til menneskerettighederne hører også den kendsgerning, at der er sket markante forbedringer i Tibet, siden Kina i 1959 påbegyndte sine reformer.

Indtil da blev Tibets befolkning holdt fast i fattigdom af et brutalt religiøst system. Det var et middelalderligt styre, der i bogstaveligste forstand behandlede tibetanerne som slaver. Nu er levestandarden steget betydeligt i en økonomisk og social udvikling, der har sine mangler og kritikpunkter, og som stadig kan forbedres, men som indiskutabelt vidner om tydelige fremskridt.

Danmark skal naturligvis i en konstruktiv dialog med Kina ikke undlade at markere sine synspunkter. Men vi skal ikke skælde ud. Vi skal lære hinanden bedre at kende, og vi skal især ikke glemme, at Kina ikke blot har trukket 300 millioner kinesere ud af fattigdom, men også har holdt verdens økonomi flydende under de seneste økonomiske kriser.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.