Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Kontraktbrud

At kontrakt- og løftebrud er kendetegnende for i hvert fald to af de regeringsbærende partier i Folketinget, turde være tydeligt for enhver. Men ét er at løbe fra sine valgløfter, som blev givet i den seneste valgkamp.

Noget helt andet og nok så alvorligt er at bryde, hvad man kunne kalde en generationskontrakt. Nemlig det glimrende princip, at man for hele generationer fastlægger nogle økonomiske forudsætninger, som de så trygt kan disponere efter.

Tag nu for eksempel folkepensionen. I slutningen af 1800-tallet indførte man offentlig hjælp til såkaldt værdigt trængende. Ydelsen blev senere udvidet, og i 1957 blev den afløst af en generel ydelse, som skulle tilkomme alle over en vis alder. Der er i tidens løb gennemført en række justeringer, og betingelserne for graduerede ydelser er blevet justeret efter indviklede principper, men folkepensionens grundbeløb har i alle årene været, hvad man kunne regne med. Ved siden af denne faste indkomst kunne man så indbetale til private pensionsordninger og gøre nogle regnestykker med henblik på at tilrettelægge et økonomisk trygt otium.

Det er denne ordning, som man nu med en kæk sidebemærkning begynder at pille ved, og det oven i købet med tilbagevirkende kraft forstået på den måde, at man ændrer de forudsætninger, som skatteyderne har disponeret efter gennem et helt arbejdsliv.

Beskatningen af de private pensionsindbetalinger ændres også efter forgodtbefindende, hvis politikerne lige mangler nogle penge for at få deres økonomiske modeller til at stemme med deres teoretiske forudsætninger. At tilværelsen dermed ændres for tusindvis eller millioner af borgere, anses ikke for at være politikernes problem.

Eller tag den såkaldte børnecheck. Den blev i sin tid indført som en erstatning for børnefradraget på skattebilletten, som jo rent logisk var mest værd for dem, der betalte den højeste skat. Efter den stedfundne udligningsmanøvre hed det sig straks, at ”de rigeste” ikke havde behov for nogen børnecheck, og at ydelsen var ganske urimelig.

Hvis man har et politisk ønske om grundlæggende ændringer i samfundet, eksempelvis at folkepensionen skal afskaffes, så er det et politisk legitimt ønske. Men det er en direkte uartighed at ændre eller eventuelt fjerne folkepensionen for folk, som har disponeret efter den i et helt arbejdsliv.

Det mest deprimerende ved sådanne abrupte ændringer af befolkningens økonomiske forudsætninger er, at de tilsyneladende foretages af nogle meget unge politikere, som ikke har den fjerneste kontakt med den almindelige befolkning. Med den virkelige virkelighed så at sige.

Det er, som om politik for dem er en akademisk selskabsleg, hvor man uden blik for følgevirkningerne flytter rundt på nogle tal i et regneark og ser på, hvordan det ”alt andet lige” påvirker økonomien, men uden det fjerneste blik for, at det ude hos menneskene i den virkelige virkelighed fjernt fra Christiansborg og tv-studierne er brutal alvor.

Det er, som om vi i dagens politiske virkelighed savner de store politiske lederskikkelser, ingen nævnt, ingen glemt, som var modne mennesker solidt forankret i folkedybet. Som havde livs- og erhvervserfaring som basis for deres politiske visioner, som de stålsat kæmpede for i dyb respekt for den befolkning, som deres beslutninger havde afgørende indflydelse på.

Sådanne personligheder spejder man forgæves efter i dansk politik anno 2012, og det er svært forstemmende.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.