Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Politisk abespil

Så skal vi til det igen. Et månedlangt forhandlingsforløb, der handler mere om at skabe politiske alliancer end om det væsentlige, at skabe et velfungerende Danmark.

Og hvor det drejer sig om at få aben placeret på modpartens skulder, så den i tilfælde af et sammenbrud eller valg i utide kan vinke til vælgerne og minde dem om, hvem det var, der fik skattereformen til at bryde sammen.

For regeringspartierne handler det først og fremmest om at splitte den borgerlige blok. At Liberal Alliance, anført af fribytteren Anders Samuelsen, er hoppet på regeringens limpind, understreger klart den fare, der truer.

Han vil sammen med de konservative søge at danne et alternativt flertal med regeringen for, som han så lyrisk udtrykker det, at gøre det borgerlige Danmark en tjeneste. Tillad os at minde ham om, at han har fuldstændig ret i sin følgebemærkning om, at »tiden ikke er inde til gimmicks i dansk politik.«

En gimmick er et trick, som man finder på for at vække opmærksomhed, og det er præcis, hvad Samuelsen er i gang med, men han har blot opnået at skabe yderligere uklarhed om, hvorvidt regeringen kan finde et flertal for en reform, som trods alt er et beskedent skridt i den rigtige retning, men som på afgørende punkter mangler den substans, som gør den spiselig.

Så hvis Samuelsen selv tror på, at han gavner det borgerlige Danmark, har han et forklaringsproblem. Han er tværtimod ved at splitte det ved at spille op til en regering, hvis legitimitet trods dens korte regeringstid allerede er så tyndslidt, at man skal være mere end almindeligt naiv for at tro på, at meningen med reformen er at leve op til regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen.”

Nu skal blå blok splittes i så mange kasser som muligt i forskellige nuancer af blåt og nogle af dem helst med et klart rødt skær. For at nå dette mål har regeringen produceret en skattereform, der bedst kan sammenlignes med en biksemad med så mange forskellige ingredienser, at alle formentlig kan lide lidt af den.

Men oven på ligger et spejlæg, der er så branket af regeringens mange løftebrud, at i det mindste de borgerlige partiers lyst til at spise med burde forsvinde. Problemet er bare, at så mange ingredienser i biksemaden kommer fra de borgerlige partiers egen kogebog, som regeringen snedigt har kopieret, at det er svært at sige nej.

S og SF gik til valg på at foregøgle vælgerne, at de havde en endnu bedre opskrift på en endnu mere velsmagende og nærende ret, hvorefter de i deres afmagt og uformåen måtte vende tilbage til den borgerlige opskrift.

Hvad var det, de lovede? Det var garanti for, at den offentlige velfærd, social- og arbejdsmarkedspolitikken, familie- og boligpolitikken, uddannelses- og sundhedspolitikken kunne udvides, og at skatterne ikke kunne sænkes.

Nu står vi så med et reformudspil, som - hvis det var kommet fra en borgerlig regering - ville have skabt en proteststorm fra rød blok, der havde løftet taget af Christiansborg.

De borgerlige partier skal naturligvis ikke stemme for en reform, som ikke indeholder reelle og mærkbare skattelettelser. De skal vise deres ansvarlighed ved at stå sammen som et solidt alternativ til en regering, der ikke har nogen hensigt om at skabe ”Et Danmark, som står sammen.” Men som alene arbejder for sin egen overlevelse gennem en splittelse af den borgerlige front.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.