Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Tunger af ild

Midt i forårets sidste kirkelige højtid kan det nok være på sin plads at gøre en slags status forud for de kommende store politiske begivenheder som skatte- og trepartsforhandlinger.

For pinsen, der normalt kaldes den kristne kirkes fødselsdag, er jo det tidspunkt, da apostlene ramtes af et kraftigt vindstød og tunger som ild viste sig og satte sig på dem, efter de i 10 dage havde gået rundt i fortvivlelse oven på Kristi himmelfart. De fyldtes af Helligånden og kunne pludselig tale sammen og med alle andre mennesker på andre tungemål. Væk var den babelske forvirring, og de kunne gå ud i verden og gøre det kristne budskab forståeligt for andre folkeslag.

Se, den fortælling kunne den danske fusionsregering, som ikke helt har sluppet de skumle planer om at inddrage nogle af de danske helligdage, så danskerne kan arbejde mere, end de gør i forvejen, nok lære et og andet af, mens tid er. Frem for at afskaffe pinsen eller andre helligdage kunne den jo i virkeligheden passende overveje 1. maj, som alligevel er forvitret til en refleksionstom fridag for offentligt ansatte og almindelig opvarmning til Roskilde Festival for ungdommen, mens parolerne om politisk fællesskab og ny klassekamp blæser væk i vinden.

Ånd og fællesskab, pinsens budskab, bunder i sprog og evne til at formulere sit projekt, at gøre det til en fortælling, som kan fænge og inddrage andre. Det var det, der ifølge myten skete for den kristne kirke i pinsen for snart 2.000 år siden. Den fortælling kunne Helle Thorning-Schmidt og resten af hendes regering måske finde inspiration i. For trods oprustning i antallet af apostle, undskyld spindoktorer, og Henrik Sass Larsens genkomst er det efterhånden en almen accepteret sandhed, at statsministerens politiske projekt står hen i det uvisse. Regeringen flakker forvirret rundt som høns i en hønsegård, hvor ræven er sluppet ind, alt imens en mere og mere resignerende befolkning trækker på skuldrene og passer sit, mens den økonomiske permafrost breder sig.

I sådan en situation er der brug for lederskab, for fortælling at varme sig ved, for overbevisningskraft og retning. De håbefulde troede, at det var det, de stemte ja til sidste år i september, mens de mere skeptiske tænkte, at det var på tide med noget nyt, og hvem ved, måske kunne man blive overrasket til den positive side. Men hvad fik man?

Løftebrud i trængsel er der sagt og skrevet nok om, men derfor kan det for god ordens skyld godt gentages, at den afgrundsdybe forskel på det, S og SF sagde i valgkampen, og det, de rent faktisk gjorde efterfølgende ikke ligefrem har gavnet deres troværdighed. Også selv om en lang række af de beslutninger og reformer, som regeringen siden valget har lanceret, har været fornuftige og nødvendige, står tilbage indtrykket af en opportunisme uden sidestykke, som ikke har haft anden mål end at tilrane sig magten.

Det indtryk forstærkes kun af en regering, der i mangel af svar på de store spørgsmål og manglende evne til at forklare danskerne sin politik, har forskanset sig bag magtbrynde, embedsværk og spinfilter. Resultatet er, kan Helle Thorning-Schmidt konstatere ved et enkelt blik på de mange meningsmålinger, at selv de mest trofaste disciple har forladt hende.

Netop fordi hun ikke har været i stand til at forsikre, at selv når det ser sortest ud, er der en ånd, en fortælling, et fællesskab, en kultur, der kan holde til meget og nok skal bære igennem. Men det ville kræve om ikke tunger af ild så i hvert fald fornemmelsen af, at man brænder for sagen og taler fra hjertet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.