Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder: Løkkes comeback

Det er på en lidt speciel baggrund, at Venstres landsmøde i weekenden formentlig bliver det mest jublende i mange år. Partiet tabte magten, men vandt både agtelsen og respekten - uden for alvor selv at kunne tage hele æren.

En stor del af årsagen til partiets stormende fremgang siden valget er lige så meget S-R-SF's nærmest katastrofale start med den nådesløse udstilling af navnlig S-SF's blanke magtbegær og den lange række af massive løftebrud. Mange vælgere føler sig tydeligvis snydt af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal; endda så vandet driver. Fornemmelsen er, at havde valgkampen varet ét døgn ekstra, havde Lars Løkke Rasmussen fortsat været statsminister.

Nu gik det anderledes, og det har givet Venstre dette vældige rygstød. Den fremdrift, som Løkke Rasmussen personligt fik i de allersidste døgn af valgkampen, er rullet videre ind i oppositionen. Den tidligere statsminister har positioneret sig klogt med en afdæmpet, men meget indtrængende stil, der udstiller regeringens mange letkøbte paroler. Ret beset har han ikke behøvet at gøre så meget. S-SF har selv sørget for festlighederne, som er resulteret i styrtdykkende meningsmålinger, der i sig selv er »historiske« - et udtryk, som en i øvrigt historieløs regering gerne strør om sig med. Men når Løkke har været præsent, har det været med meget stor vægt. Hans afklædning af regeringens hykleri i finanslovsforhandlingerne gjorde betydeligt indtryk. Hvem husker ikke S-R-SF's kanonader mod ”blokpolitik” under valgkampen og kan nu sammenligne med det supersmalle forhandlingsforløb med Enhedslistens gammelkommunister og politiske letvægtere?

På alle vigtige parametre slår Løkke Rasmussen sin afløser. På spørgsmålet om, hvem der er bedst til at håndtere tidens økonomiske udfordringer, er forskellen afgrundsdyb til Løkkes fordel. Danskerne gennemskuer overbudspolitikken og de smarte spin-slagord, som regeringen er storleverandør af. Man ønsker sig faktisk eftertænksomhed, ordentlighed og seriøsitet i omgangen med det danske samfund og afviser disse skingre, ikke sjældent fejlbehæftede »udmeldinger« fra en regering, hvis samlede mål af uerfarenhed også ubehageligt hurtigt er blevet stillet til skue.

Oppositionen - med Venstre som den helt dominerende kraft i spidsen - skal ikke ligge under for forhåbningerne om et hurtigt folketingsvalg. Den fejl har nyslåede oppositioner tidligere begået. Den skal indrette sig på et længere stræk over flere år, og allerede til foråret vil det vise sig, om der er bund i den nye, afdæmpede strategi. Slaget om skattereformen venter, og det gør også de højt profilerede trepartsforhandlinger foruden overenskomstforhandlingerne. Venstre har suveræn opbakning i forhold til S-SF på alle disse vigtige spørgsmål, mens De Radikale sikkert kan matche nogenlunde, men dermed kun udstiller regeringens indre problemer yderligere.

Hvornår drager Margrethe Vestager konsekvensen af at indgå i en regering, som fører en så retroagtig økonomisk politik? Der går naturligvis et stykke tid, flere år måske, men bruddet må komme, fordi S-SF med deres forkærlighed for 1970'ernes kriseløsninger simpelt hen ikke leverer fremtidsrettede svar. Dertil kommer usikkerheden om, hvor længe SF's bagland vil se til, mens partiets program - for slet ikke at tale om noget så altmodisch som genuine, politiske idealer - ofres på partitoppens magtambitioner. Der bliver meget at komme efter for Venstre og den borgerlige opposition.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.