Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Mediestøtte

Som ventet indeholdt det oplæg til en ny dansk mediestøtte, som Henning Dyremose-udvalget i går fremlagde, ingen revolutioner. Men lidt har også ret, og de scenarier, der lægges op til, peger trods alt i den rigtige retning.

Målt i kroner og øre er staten den absolut største mediekoncern i Danmark. Ejerskab af DR og TV 2 taler med sine mere end fire årlige milliarder for sig selv, nulmoms til dagblade og distributionsstøtte udgør mere end halvanden mia., og hvis man oveni lægger filmstøtte og støtten til en underskov af projekter og lokale publikationer, er der ingen over, under eller ved siden af staten på det danske marked.Baggrunden er idealistisk nok. I et lille land og et lille sprogområde har der altid været politisk enighed om, at der i skæringsfeltet mellem kultur- og erhvervspolitik skulle ydes statsstøtte til medierne. Det er sket for dels at sikre den demokratiske samtale ved at gøre en kvalificeret journalistisk produktion af nyheder, debat og oplysning tilgængelig for alle borgere, dels for at sikre, at en kritisk, uafhængig og afslørende journalistik, som et frit marked på ingen måde ville kunne garantere, har ordentlige vilkår. Alt sammen i en erkendelse af, at det er livsnødvendige kanaler i et sundt demokrati.

I morgen kan Morgenavisen Jyllands-Posten fejre sin 140 års jubilæumsdag, og i den anledning har avisen uddelt sin ytringsfrihedspris til DR-mellemøstkorrespondent Puk Damsgård Andersen, der i sin tid som korrespondent i Pakistan for Jyllands-Posten oplevede at blive udvist af landet, fordi hun skrev kritisk om magthaverne.

Hun skrev ufortrødent videre fra Afghanistan og viste sig dermed som en fornem repræsentant for de værdier, som man selv uden at blive for højstemt gerne ser forbundet med danske medier: kampen for det frie ord og retten til at rapportere frit.

Det er statsstøtten ingen hindring for. Men for alle danske medier, der ikke er direkte statsejede, er mediestøtten også en ambivalent sag, fordi medierne jo netop i kraft af deres status som frie, uafhængige og kommercielle bør betragte statsstøtten som en uskik og et latent konfliktområde, armslængdeprincipper eller ej. Husk blot på Henrik Sass Larsens påstået spøgefulde udmelding om, at den borgerlige presse burde fratages mediestøtten, fordi den ifølge ham særligt tilgodeså borgerlige politikere i debatten. Men mediestøtten er, som markedet er skruet sammen, svær at komme uden om.Dyremose-udvalgets anbefalinger vedrører ikke meget af den samlede mediestøtte. Men når det peger i den rigtige retning, skyldes det både, at man gør støtten mere platformsneutral og dermed tilgodeser nogle af de nye netmedier, som producerer seriøst indhold, og flytter den fra distribution til journalistisk indholdsproduktion. Dermed forsvinder en del af støtten til gratisaviserne, og det må betragtes som et ubetinget fremskridt, samtidig med at staten uden at agere smagsdommer belønner den selvstændige journalistiske produktion.

Men det er samtidig umuligt at se bort fra, at udspillet tilgodeser de i forvejen statsstøttede kommercielle mediehuse. Netop fordi man kun berører et meget lille hjørne af mediestøtten og -politikken, er tankerne kortsigtede og tager på ingen måde langsigtet stilling til, hvordan den livsvigtige kritiske journalistik, som det koster mange penge at producere, skal overleve i en tid med en voldsom teknologisk udvikling, der sætter alle mediehuse under et voldsomt pres.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.