Alt for Systemet
Hvad gør en regering, der bliver bekendt med, at titusinder af boligejere i årevis er blevet opkrævet alt for meget i ejendomsskat?
Iler med at sige undskyld, sender en buket blomster og en check med de uretmæssigt opkrævede skattekroner inklusive renter og rentes rente?
Sådan ville en ordentlig og hæderlig regering gøre, men ikke den nuværende regering.
Den fremsætter i stedet lovforslag L 65, som med et snuptag og helst uden nævneværdig offentlig debat skal lovliggøre den ulovlige praksis og i tilgift reelt indføre beskatning med tilbagevirkende kraft.
Sådan tager sagen sig næppe ud fra regeringskontorerne, men det gør den tankevækkende nok aldrig, når skatteborgerne er kommet i klemme som følge af inkompetence hos såvel de lovgivende som udøvende magter.
Det er, som beskrevet i avisen i går og i dag, blevet en naturlov, at borgerne som udgangspunkt aldrig er den svage endsige sagesløse part i skattesager. ”Systemet” er ufejlbarligt, og måtte det vise sig at være forkert, ændrer man bare loven, så Systemet bliver ufejlbarligt.
Skattesystemet i Danmark er ikke blot verdens mest bizarre, men også så kompliceret, at selv de fremmeste eksperter har svært ved at gennemskue detaljerne.
Langt størstedelen af skatteborgerne har intet andet valg end at forlade sig på, at beregningerne fra Skat i enhver henseende er korrekte og udført i borgerens interesse. Måtte nogle skatteborgere være i tvivl om, hvorvidt Skats tal er retvisende, koster det i reglen så meget at søge ekspertrådgivning, at det i de fleste tilfælde ikke kan svare sig økonomisk.
Problemerne er ikke blevet mindre efter indførelsen af det, som regeringerne i de seneste ni år frivolt har kaldt et ”skattestop”. Erfaringerne har vist, at der hverken er tale om et i ordets egentlige betydning "skattestop" eller bare et "skatteforhøjelsesstop" da bl.a. den kommunale grundskyld hvert år stiger - selv i perioder med kollaps på boligmarkedet og tusinder af usolgte byggegrunde.
At det nu viser sig, at end ikke regeringen selv fatter de dybere nuancer af sin egen politik, understreger behovet for en fundamental reform af skattesystemet, der ikke blot bringer det samlede skattetryk drastisk ned, men også rummer en sådan forenkling, at hovedparten af skatteborgerne uden videre bliver i stand til at beregne deres egen skattebyrde.
Det er velkendt, at jo længere en regering er ved magten, des sværere bliver det at skelne ministre fra embedsmænd.
Lovforslag L 65 er et klassisk eksempel på lovgivning, hvor ingen politiker har været involveret i processen.
Det fremgår alene af, at lovforslaget tager sigte på at gavne Systemet på skatteborgernes bekostning, hvad ingen hæderværdig politiker nogensinde ville kunne tillade - og da slet ikke en politiker fra et såkaldt borgerligt parti.
Alligevel er det, hvad der nu sker, når L 65 stille og roligt listes igennem Folketinget for at blive vedtaget inden årsskiftet. Så godt som ingen af de folketingsmedlemmer, der ender med at stemme lovforslaget hjem, fatter lovforslagets substans og da slet ikke dets menneskelige konsekvenser.
Og det er nok præcis meningen med L 65.
Titusinder af skatteborgere er blevet sagesløse ofre for lovgivnings- og forvaltningsmæssig inkompetence, og det må naturligvis ændres til Systemets fordel.
Altid til Systemets fordel.
LÆS OGSÅ: Grundejere snydes for skattefradrag