Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Paradepolitik

Der kan vel næppe blandt voksne mennesker herske uenighed om, at skoleelever skal opføre sig ordentligt, høre efter, hvad lærerne siger, forholde sig roligt i timerne og passe deres lektier.

Derfor kan intet voksent menneske være uenigt med undervisningsminister Tina Nedergaard, når hun mener, at skoleelever skal opføre sig ordentligt, høre efter, hvad lærerne siger, forholde sig roligt i timerne og passe deres lektier.

På den baggrund tror undervisningsministeren åbenbart, at hun har en god sag, når hun fremsætter et lovforslag om, at også forældrene skal være ansvarlige for, at skoleelever skal opføre sig ordentligt, høre efter, hvad lærerne siger, forholde sig roligt i timerne og passe deres lektier med den tilføjelse, at skolen skal kunne beordre forældrene til at hente deres børn i skoletiden, hvis de er et nummer for uvorne.

Men hun tager fejl, for der er tale om et pinligt paradeforslag, som ikke tjener andet formål end at udstille et kikset forsøg på at fremstå som en handlekraftig minister.

For det første hører et forslag om, at skolen skulle kunne beordre forældre til at forlade deres arbejdsplads for at overtage, hvad skolen ikke formår, ikke hjemme i et ordentligt demokratisk samfund. I det hedengangne DDR måske, men ikke her.

For det andet har skolen allerede i dag vide muligheder for at inddrage forældrene i et forpligtende samarbejde om at kalde uvorne børn til orden.

»Der er behov for mere disciplin i folkeskolen, siger ministeren og tilføjer: »I dag har vi nærmest omvendt revselsesret, hvor børnene slår lærerne. Det går ikke.«

Nej, vist går det ikke, og vist har ministeren ret i, at folkeskolen har store disciplinproblemer, men det skyldes slaphed hos folkeskolen selv. Det er først og fremmest skolens opgave at tilbyde en kompetent undervisning i så faste rammer, at disciplinproblemer bliver undtagelsen i stedet for reglen.

Undervisningsministeren nævner som et problem, at de første syv-otte minutter af hver undervisningstime går med overhovedet at få ro i klassen, så undervisningen kan gå i gang. Det er nok rigtigt, men det er skolernes og lærernes problem, som det i hvert fald ikke er forældrenes opgave at løse. Indledningsvis ville det sikkert hjælpe, hvis læreren var til stede i klassen ved timens begyndelse.


Anders Balle, der er formand for Skolelederforeningen, erkender, at skolerne allerede i dag har mulighed for at tilkalde forældrene, når børnene er uvorne, og faktisk gør det, men han vil gerne have, at der er udtrykkelig lovhjemmel, ikke mindst på grund af signalværdien.

Bortset fra Skolelederforeningen er det småt med forståelse for ministerens forslag, og det med god grund. Det er udtryk for den ulyksalige politikertrang til ved enhver given lejlighed at fare frem med unyttige lovforslag. En minister har muligheden for uden at ulejlige Folketinget at forlange allerede gældende love administreret på en måde, så hensigten opnås.

Intet i gældende lov forhindrer skolerne i at inddrage forældre i et forpligtende samarbejde, og intet i gældende lov forhindrer skolerne i gennem en kvalificeret undervisning i faste rammer at pålægge eleverne normer og samarbejdskultur, som ikke animerer til slaphed, ballade og ødelagt undervisning. Problemet ligger hos folkeskolen, og det er først og fremmest folkeskolens opgave at løse det.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.