Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

En dum sag

Lad os for et kort øjeblik lege med den tanke, at det følgende var sket i en fjern stat uden overbevisende demokratiske traditioner: Statens øverste anklagemyndighed beslutter at rejse tiltale mod et medlem af statens folkevalgte parlament, fordi parlamentsmedlemmet har formastet sig til at fremkomme med nogle uhensigtsmæssige udtalelser.

Da havde vi ikke tøvet med at tale om diktaturstat og politistatsmetoder.

Men nu sker det i Danmark, der jo har stolte demokratiske traditioner og et fast forankret folkestyre, og så får det straks alvoren til trods lidt af latterlighedens skær over sig.

Faktisk er sagen imidlertid alvorlig, for den grundlovshjemlede særlige beskyttelse af Folketingets medlemmer mod retsforfølgning tager netop sigte på, at regeringens magtapparat ikke uden videre skal kunne genere eller intimidere medlemmer af den lovgivende forsamling.Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, fremsatte omkring årsskiftet i et lukket selskab nogle højst uheldige generaliserende bemærkninger om muslimer - blandt andet at de voldtager deres egne døtre. Det afstedkom berettiget kritik og afstandtagen, men Jesper Langballe kom i en kronik i Berlingske Tidende Lars Hedegaard til undsætning med denne udtalelse: »Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab) - og i øvrigt vender det blinde øje til onklers voldtægt.«

Det er selvfølgelig noget ævl at skrive. Ikke alene fordi Langballe sammenblander de faste udtryk ”at vende det døve øre til” og ”at sætte kikkerten for det blinde øje”, men især på grund af indholdet. En sådan generaliserende udtalelse er utilstedelig. Alle har taget afstand fra den, og Langballe selv har strakt sig så vidt i ydmygelse og ruelse som til at indrømme, at den var ”lidt vel smart.”

Her burde sagen være endt, for der må være plads til fjollede udtalelser, som det står enhver frit for at tage afstand fra eller møde med ophøjet ligegyldighed.

Ikke desto mindre har rigets øverste anklagemyndighed valgt at puste sig op og forlange folketingsmedlemmet dømt efter den såkaldte racismeparagraf. Herefter kunne Folketinget have valgt at beskytte sit medlem og hævde immuniteten, men det ville nok ikke have været i fuld overensstemmelse med den almindelige retsopfattelse. Det ville kort sagt have afledt diskussionen fra det væsentlige - nemlig at vi har en ganske overflødig paragraf, hvorefter særlige grupper nyder en særlig beskyttelse fra den ofte karske politiske debat, som alle andre må tåle. Strengt taget kan man tolke paragraffen derhen, at det er tilladt at håne eller nedværdige alle de grupper, som ikke er specifikt nævnt.Straffeloven rummer rigeligt med paragraffer til at ramme folk, som opildner til had eller vold. Der er ikke brug for nogen særlig beskyttelse af race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering.

Nu har Folketinget i overensstemmelse med almindelig sund fornuft valgt at lade sagen gå sin gang og Jesper Langballe stå til ansvar for sine udtalelser. Uanset sagens udfald vil der komme nye og gode argumenter for at afskaffe straffelovens paragraf 266b og derefter behandle alle lige for loven. I den offentlige mening har Langballe for længst modtaget sin dom, og sådan må det være i et frit, demokratisk samfund med en fri og karsk debat.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.