Rød legestue
»Danmark er et dejligt land at lege med politik i.«
Da Lars Løkke Rasmussens tidligere spindoktor Søs Marie Serup lagde netop denne sætning ud på sin profil på facebook, blev hun mødt med drøje hug fra Socialdemokraterne, som pudsede kamphundeordfører Benny Engelbrecht på statsministeren.
»Det er fuldstændig malplaceret og forkert opfattet, hvis hun tror, at politiske positioner skulle være udtryk for et spil eller en leg,« lød det fra Engelbrecht, som sammen med partifællen Rasmus Prehn og Jesper Petersen fra Socialistisk Folkeparti brugte 52 minutter af Folketingets spørgetid på at få Lars Løkke Rasmussen til at forholde sig til spindoktorens ytringer.
Nu er socialdemokraterne selv begyndt at lege med facebook i folketingssalen. Sophie Hæstorp Andersen nåede at opdatere sin profil 59 gange. Ifølge partisekretær Lars Midtiby er det tanken, at de socialdemokratiske folketingsmedlemmer skal holde chatten åben, så alle danskerne kan komme med ideer direkte til socialdemokraterne i debatten med Lars Løkke Rasmussen.
Det ligner en dårlig kopi af et tv-show: Ja, jeg er nu igennem til Hansen fra Hvidovre, som gerne vil have svar på …
Fint i tv, fint til et vælgermøde, men det hører på ingen måde hjemme under en debat i folketingssalen. Danmark har ikke direkte demokrati. Danmark har repræsentativt demokrati, og folketingsmedlemmerne er kun bundet af deres egen samvittighed. Debatten i salen foregår mellem ministrene og de politikere, som vælgerne har valgt. Er de utilfredse, kan de skifte politikerne ud. Folketingets formand, Thor Pedersen, har gjort sit for at værne om respekten for Folketinget, blandt ved at gøre opmærksom på, at det er demokratiets fornemste højborg, og at »det aldrig har været meningen, at der skal være dialog med borgerne i Folketingssalen.« Hvad bliver det næste, at socialdemokraterne laver en lille rask sms-afstemning til baglandet om, hvad de skal stemme?
Socialdemokraternes omgang med de nye medier i folketingssalen er et af flere eksempler på, at partitoppen ikke har forstået alvoren i politik og hvad der kræves, hvis man ikke længere sidder i uforpligtende opposition, men står med et regeringsansvar. Helle Thorning-Schmidt er skabt til smarte vendinger, de såkaldte one-liners, men hun har sjældent vist, at hun mestrer politikken og detaljen. Det demonstrerede hun til fulde under afslutningsdebatten, da hun tilsyneladende ikke havde styr på eller ville bluffe om, hvorvidt hendes egen økonomiske plan lever op til ømu-kriterierne.
Svaret hører som så meget andet til i den mere kedelige del af politik, og sandheden ville formentlig få en del vælgere til at falde fra. Så er det lettere at fægte sig igennem med hjælp fra vennerne på facebook og dermed bidrage til forestillingen om, at der i virkeligheden ikke er forskel på politik og X-Factor: Det handler om at kunne charmere sig igennem, så betyder det mindre, at melodien er falsk.
Heldigvis har vælgerne god tid til også at kunne stille de kritiske spørgsmål til Socialdemokraterne og SF, gerne gennem facebook, som anvendt med omtanke er et fortrinligt medium til debatter. Blandt andet bør de interessere sig for, om Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vil genindføre en dagpengeperiode på fire år frem to de to år, som regeringen nu gennemfører. Det er blot et af flere spørgsmål, som rød legestue ikke gav svar på under afslutningsdebatten.