Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

De sidste hellige

Med Morten Helveg Petersens afgang fra dansk politik har Margrethe Vestager omsider fået styr på de radikale tropper.

Men hvilke tropper? Ifølge meningsmålingen i dagens avis kan den radikale folketingsgruppe snart sidde om et spisebord. Sølle seks mandater tildeles partiet, som efter folketingsvalget i 2005 stolt gik i gang med at bygge sit gruppeværelse større for at kunne rumme de 17 mandater.

Nu rækker designerbordet på Margrethe Vestagers kontor, og her er der grund til, at de resterende radikale som de sidste seks hellige ser hinanden dybt i øjnene.

I løbet af kort tid har flere stærke kræfter valgt at forlade partiet: Naser Khader, Anders Samuelsen, Simon Emil Ammitzbøll og nu Morten Helveg Petersen. Fælles for dem er, at de tegnede det, der kunne betegnes som partiets højrefløj, og at de ville søge borgerlig indflydelse. I det mindste et bud på en retning i et parti, som siden Poul Nyrup Rasmussens fald i 2001 har sejlet uden kompas.

Først blev der proklameret evig troskab med Nyrup og Socialdemokratiet. Så sendte en meningsmåling socialdemokraterne i bund, og de radikale fik kolde fødder og opfandt i et øjebliks overmod Marianne Jelved som statsministerkandidat. Så sikre var de, at partiet ligefrem forlangte at få statsministerposten, og at det med Margrethe Vestager i spidsen fremturede for at få sin egen blok i meningsmålingerne. Men ultimative krav blev for ultimativt for højrefløjen, som pakkede sammen, sagde farvel og efterlod et vingeskudt parti.

Med Marianne Jelveds afgang som partileder fik Margrethe Vestager chancen for at lægge en ny kurs. Hun rettede så kraftigt ind mod den røde blok, at Villy Søvndal kom helt ind i varmen.

Faktum er, at Søvndal står langt stærkere end Vestager, og at det ikke længere er de radikale, der bestemmer, om de vil i regering med SF, men SF, der afgør, om det vil sidde i regering med de radikale.

Med Helveg Petersens farvel har de radikale tabt de sidste borgerlige stemmer. Partiet appellerer nu helt og holdent til venstrefløjen, men hvorfor skulle cafe latte-segmentet dog sætte kryds ved liste B, når det kan få den rene vare og garanti for større indflydelse med Socialdemokratiet eller SF.

Den radikale deroute viser sig ved, at Margrethe Vestager er røget helt ud af top 100-listen i Berlingske Nyhedsmagasins magtanalyse over de meste indflydelsesrige personer i Danmark. Dansk Folkepartis trekløver, Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup, befinder sig alle i toppen, og Villy Søvndal stormer frem.

Den radikale nedtur minder fælt om CD og Kristeligt Folkepartis. Begge blev sendt ud af Folketinget, da de ikke længere kunne levere de afgørende mandater. Den situation risikerer de radikale snart at befinde sig i. Hvis SF fortsætter med at vokse, vil tabet af indflydelse være mærkbart.

Næste folketingsvalg kan blive det første i mands minde, hvor en Helveg Petersen ikke får sæde i Folketinget. Niels Helveg Petersen har bebudet sin afgang, kun Rasmus Helveg Petersen står tilbage, men med de aktuelle meningsmålinger er det tvivlsomt, om han vælges ind.

Dynastiets afgang er symbolsk for de radikale. For 17 år siden var Niels Helveg Petersen kongemageren, der bragte Nyrup til magten. I dag fremstår partiet og Margrethe Vestager som konen i muddergrøften, der stræbte efter at blive Vorherre, men som kørte i grøften og sidder der den dag i dag.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.