Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Danmark er blottet for transportpolitisk professionalisme

Folketingets medlemmer har ingen problemer med at bevilge sig selv lukrative, delvist skattefri vederlag og en stribe andre privilegier betalt med verdens højeste skattetryk.

Efterhånden kan intet overraske, når det gælder jernbanedrift i Danmark. Inkompetencen præger alle led, og det fundamentale fravær af politisk professionalisme fuldender denne infrastrukturelle tragedie.

Seneste bidrag er den nye jernbane mellem København og Ringsted. Efter planen tages strækningen i brug næste år, men da ikke ét af de tog, der skal køre på strækningen, er ombygget til et nyt signalsystem, vil der ifølge ugebladet Ingeniøren højst køre ét tog i timen på den 9 mia. kr. dyre jernbane. Det nye ERTMS-signalsystem, der erstatter de velkendte lyssignaler med direkte kommunikation med togene, er sat til at ville koste 20 mia. kr.

Ringstedbanen er bygget til, at togene skal kunne køre med op til 250 km/t. Banedanmark omtaler det som en højhastighedsstrækning, men i forhold til de hastigheder, der køres med i lande som bl.a. Kina, Japan, Taiwan, Italien, Spanien og Frankrig – op til 350 km/t. – er Danmark fremdeles et jernbaneteknologisk udviklingsland.

Nu som før er skandalen, at der trafikpolitisk aldrig tænkes i helheder. ERTMS-systemet er én beslutning. Ringstedbanen er en anden. Togfonden en tredje. Konsekvensen er, at der ikke eksisterer et samspil, så opgraderingen og elektrificeringen af hovedjernbanenettet sker parallelt med udrulningen af signalsystemet og færdiggørelsen af Ringstedbanen.

Det giver derfor kun ringe mening at anskaffe eltogsæt til fjerntrafikken, da der ikke er elektrificeret nord for Fredericia. Bedre bliver det ikke af, at DSB som nuværende monopoloperatør på fjerntrafikken ikke finder det nødvendigt at købe eltogsæt, der kan køre mindst 250 km/t., uagtet at selve meningen med jernbanen er at komme hurtigst muligt fra A til B. Af samme grund er det også planen at etablere en ny jernbanestrækning mellem Aarhus og Horsens samt etablere en jernbanebro over Vejle Fjord for at kunne opnå timedrift mellem landets største byer. En ny forbindelse over eller under Lillebælt er også påkrævet til erstatning for den gamle lillebæltsbro, der er endnu en jernbanetrafikal flaskehals.

I dag tager det minimum 2:51 timer at tage toget mellem Aarhus og København. Tusinder benytter toget for at komme til og fra møder på samme dag, hvilket betyder seks timers transport og dermed uundgåeligt udgifter til overtidsbetaling eller afspadsering for de arbejdsgivere, hvis medarbejdere må spilde tiden i sneglefart gennem landet. Tabet i penge er astronomisk, men det er Folketingets transportpolitiske flertal tydeligvis bedøvende ligeglad med; ellers ville jernbanen for længst have været gjort tidssvarende.

Med en ægte højhastighedsjernbane ville rejsen mellem Aarhus og København kunne gøres på bare én time uden stop undervejs eller to timer tur/retur.

Det vil derfor kun være ret og rimeligt, at statskassen godtgør private arbejdsgivere f.eks. 1.000 kr. for hver time, som en medarbejder spilder i de langsomme tog. Det vil sige 4.000 kr. for en returrejse mellem landets to største byer.

Folketinget ville dermed få et økonomisk incitament til at få de danske jernbaner ført ind i det 21. århundrede og på niveau med verdens bedste – og hurtigste.

Folketingets medlemmer har ingen problemer med at bevilge sig selv lukrative, delvist skattefri vederlag og en stribe andre privilegier betalt med verdens højeste skattetryk.

Det mindste, borgerne kan forvente til gengæld, er verdens bedste trafikale infrastruktur og ikke som i dag bumletog, som selv mange udviklingslande ville være flove over.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Må vi lige være her

Birthe Rønn Hornbech
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien

Blog: Balladen om Niko Grünfeld

Jens-Kristian Lütken
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her