Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Ren bananrepublik

Det er simpelthen ikke en retsstat værdigt

Danmark er som bekendt en retsstat. Det betyder blandt andet, at parlamentet er folkevalgt, at regeringen ikke må have et flertal i parlamentet imod sig, og at myndighederne skal stå til regnskab og forklare deres afgørelser over for uafhængige domstole.

Faktisk er det klart udtrykt i grundlovens paragraf 63, at »domstolene er berettigede til at påkende ethvert spørgsmål om øvrighedsmyndighedens grænse,« dog med den tilføjelse, at bestemmelsen ikke giver mulighed for gennem søgsmål at blokere og udsætte myndighedernes afgørelser.

Det virker rimeligt nok, for ellers ville enhver med et søgsmål kunne blokere enhver afgørelse, som måtte byde ham imod.

Men det fremgår altså klart, at domstolene har myndighed til at træffe afgørelser om de beslutninger, som regeringen pålægger borgerne.

Set i det lys virker det mildt sagt besynderligt, at Folketinget i disse dage behandler et forslag, som netop tager sigte på at manøvrere uden om denne grundlovshjemlede sikkerhed mod magtfordrejning.

Aktuelt drejer det sig om den planlagte North Stream 2-gasledning, som ifølge planen skal føres fra Rusland ned gennem Østersøen til Greifswald i Tyskland, men lovens tekst er udformet som en generel bemyndigelse til udenrigsministeren og energiministeren.

Ikke mindst i lyset af den russiske regerings aktuelle adfærd virker det rimeligt nok, at den danske regering vil have tjek på, hvad der foregår i rigets territorialfarvand, men det savner enhver fornuftig begrundelse, at beslutninger om sådanne anliggender i praksis skal ligge hos én person uden mulighed for, at nogen kan indbringe sagen for højere administrativ myndighed og uden mulighed for at få beslutningens lovlighed prøvet ved domstolene.

Det er ellers alfa og omega i et retssamfund. Men man har altså konstrueret en lille usympatisk juridisk finte, som handler om, at det er energiministeren, der skal træffe afgørelsen efter indstilling fra udenrigsministeren, og han har ikke mulighed for at sidde denne indstilling overhørig.

Desuden skal beslutningen træffes ud fra et »frit politisk skøn over Danmarks udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser.« Da udenrigsministerens bindende indstilling ikke er en afgørelse i formel forstand, kan den ikke underkastes domstolsprøvelse.

Hokuspokus, udenrigsministeren udstikker til energiministeren en ordre, som ikke er en »afgørelse i formel forstand,« og simsalabim, sådan tryller man retssikkerheden væk.

Ærligt talt, det minder svært om forholdene i stater, som vi ellers meget nødigt vil sammenlignes med. Det er en konstruktion, som vil være svær at forklare i demokratiske kredse. Det er ren og skær bananrepublik.

Argumentationen bag, hensynet til rigets sikkerhedspolitiske interesser, er naturligvis reel nok. Det er rimeligt nok, at Danmark med DF-folketingsmedlem Mikkel Denckers ord er herre i eget hus og derfor har mest mulig indflydelse på, hvad der foregår på vores eget søterritorium.

Men det savner enhver fornuftig begrundelse, at sådanne afgørelser skal kunne træffes i et til lejligheden konstrueret beslutningssystem med henblik på at holde det uden for domstolskontrol og de retssikkerhedsregler, som ellers gælder offentlige beslutninger.

Det er simpelthen ikke en retsstat værdigt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Sprækker i den svenske tavshed
Det er opmuntrende, når svenske medier tør tale om indvandring.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvorfor strejker vi ikke over Rigspolitiets talentløse ledelseskultur?

Anna Thygesen
Hvorfor finder vi os i så dårlig ledelse, når det gælder vores egne skattekroner? Vi lader os nøje med hamrende dyre undersøgelser og rapporter, hver gang det går galt, som bare konkluderer, at ingen har ansvaret.

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her