*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

»Et England, helt alene« kan blive til virkelighed

Theresa Mays tale ved sit partis landsråd viste en svækket premierminister.

Det må have været en forfærdelig onsdag for den britiske premierminister Theresa May. Hun leder et konservativt parti, som er splittet på langs og på tværs. Hun skal gennemføre brexit, altså Storbritanniens udmeldelse af EU. Hendes udenrigsminister, Boris Johnson, kommer med den ene provokation efter den anden. Og da hun i går skulle hun holde sin store, afsluttende tale på de konservatives landsråd, blev hun afbrudt af en spøgefugl, der ganske utroligt kom meget tæt på hende; og hun mistede mælet.

Sidstnævnte genvandt hun så nogenlunde ved hjælp af halspastiller fra finansministeren, som åbenbart er på hendes hold. Men hun måtte bogstavelig taget hoste sig igennem, og selv om det var stærkt, at hun ikke bare gav op, virker hendes fysiske besværligheder næsten symbolske: May er efter tabet af det parlamentariske flertal ved valget i maj den mest udfordrede britiske premierminister i nyere tid.

Det vil sige noget, for de fleste af hendes forgængere har haft det hårdt. Winston Churchill blev stemt ud af vælgerne 1945, efter at han med amerikansk hjælp havde vundet Anden Verdenskrig. Anthony Eden måtte træde tilbage efter Suez-krisen 1956. James Callaghan måtte i 1976 over hals og hoved låne 3,9 mia. dollars fra Den Internationale Valutafond for at redde pundet. Der har været meget andet også.

Det usædvanlige ved May er, at brexit overskygger alle øvrige problemer. Udmeldelsen, som blev vedtaget ved en folkeafstemning sidste år, har vist sig langt vanskeligere, end dens fortalere har hævdet. Den vil ændre nationen fundamentalt, forhåbentlig til det bedre, om end det modsatte er mere sandsynligt. Mange af hendes landsmænd ser ikke ud til at have opdaget, at brexit efterhånden kun er virkelig vigtig for Storbritannien. De øvrige 27 medlemmer af EU ønsker at komme videre, hurtigt.

May stillede i går en lysende fremtid i udsigt og erklærede, som brexit-støtterne i og uden for regeringen, at bilaterale handelsaftaler vil gøre livet lettere. De skal erstatte de aftaler, som EU har indgået i fællig. Men det kan vise sig at være umuligt. Erfaringer med USA og Indien – to markeder, som briterne håber meget på – taler et tydeligt sprog. Amerika meddelte for en uge siden, at man vil forsyne produkter fra flyfabrikken Bombardier i Nordirland med en straftold på 219 pct. Det vil gøre dem nærmest usælgelige og bringer 4.000 arbejdspladser i fare. Indien, som hun besøgte for nylig, har ladet forstå, at en bilateral aftale næppe kan indgås, hvis landets studerende ikke kan få adgang til Storbritannien som hidtil, og det projekt er ikke er populært hos brexit-folket.

Mays tale var, hvis man ser bort fra hosteanfaldene, ikke dårlig. Men hun har ikke den store gennemslagskraft. Den første, store klapsalve udløstes, da spøgefuglen afleverede en symbolsk fyreseddel til hende, hvilket kun var muligt på grund af et skandaløst brud på sikkerheden. Den anden indtraf, da hun mistede stemmen. Det var sympatiske tilkendegivelser beregnet på at opmuntre premierministeren. Men de viste også, at hun ellers ikke har den store gennemslagskraft.

Hvis hendes regering ikke skal ende i kaos, må hun forene sine ministre, så de handler i samlet trop. Det er en kamp op ad bakke. Man må for Storbritanniens skyld håbe, at det lykkes. John le Carrés seneste, forrygende roman, ”Spionernes Arv”, taler om »et England, helt alene«.

Det kan blive virkelighed. Lad os håbe, at det ikke sker.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Britisk EU-afstemning
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her