Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Højrerykket i Europa har især én årsag

Samfundets svageste rykker mod højre. De føler sig ladt i stikken af venstrefløjen.

Europæerne rykker mod højre i disse år. Valget i søndags i EU’s største og stærkeste land, Tyskland, bekræftede kun tendensen – hvis nogen måtte være i tvivl.

Der er heller ingen grund til at tøve særligt længe med at skrive den altovervejende årsag ud: de åbne grænser og indvandringen fra ikkevestlige lande. Der er mange forskellige forklaringer på højrerykket, men Europas politikere behøver ikke at være i tvivl om, hvad der er den helt overvejende årsag til tidens tendens.

EU bliver trukket med ind i malstrømmen. Den manglende håndhævelse af de ydre Schengen-grænser, som EU med en skræmmende arrogance følte sig hævet over at tage alvorligt, svider nu. Tabet af troværdighed her er løn som forskyldt. Det historiske gode, som de åbne indre grænser repræsenterer, har som forudsætning, at der er kontrol med tilstrømningen ved de ydre grænser. EU svigtede massivt. Regningen skrives ud i disse år, valg for valg, hvad enten de etablerede klarede skærene som i Holland og Frankrig, eller jordskælvet ramte som i Tyskland.

At et parti som det stærkt indvandrerkritiske Alternative für Deutschland (AfD) bliver så stærkt i netop Tyskland med den tunge historie og den ellers eksemplarisk stærke historiske bevidsthed er en alvorlig øjenåbner for dem, der troede, at Europa gik mod roligere tider.

Det er for nemt at sige, at bevægelsen udgøres af »globaliseringens tabere,« som det tit hedder. Det er også en del af forklaringen, men ikke den bærende. Som kuriosum: AfD’s gruppe bliver formentlig den bedst uddannede i Forbundsdagen. Rækkerne er fyldt op med akademikere, som bestemt ikke er tabere. Deres tilgang er rent værdipolitisk, og det er den, de er valgt på.

Kansler Merkel har straks forsikret, at Tysklands fuldtonede opbakning til EU er uændret, men hun kommer under pres internt, også selv om alle etablerede partier lægger AfD på is. Det bayerske søsterparti CSU vil skærpe sin EU-kritik, og det liberale FDP er ganske vist stærkt optaget af frihandel, men rummer også en nationalkonservativ dimension.

Merkel bakkede pligtskyldigt op bag Emmanuel Macron, der i ugens løb holdt en flammende Europa-tale som opfølgning på kommissionspræsident Jean-Claude Junckers lige så begejstrede statustale for nylig. Man ville ønske, at tiden var til sådanne spring fremad, men senest det tyske valgresultat vil uundgåeligt lægge en dæmper på troen på, at de mange idéer er særligt realistiske.

Taberne er socialdemokratierne og venstrefløjen, nu kaldet centrum-venstre. I Frankrig er socialistpartiet reduceret til et småparti; i Tyskland fik SPD sit dårligste valg i efterkrigstiden. De partier, som traditionelt repræsenterer samfundets svageste, må finde sig i, at mange af dem nu søger mod det yderste højre. Det er en konstatering, der kalder på en hensynsløs selvransagelse på venstrefløjen. Hvordan kan det indtryk brede sig, at venstrefløjen har ladt samfundets mest udsatte – dem, der lever med konsekvenserne af den ikkevestlige indvandring til daglig – i stikken?

Taberne i denne politiske bevægelse er generelt de store bredt favnende folkepartier, inkl. Angela Merkels CDU. Folkepartierne er ved at miste kontakten til folket. Mindre partier på fløjene vinder frem. Det er ikke i sig selv problematisk. Udviklingen følger den almindelige segmentering i samfundet, men det bliver hurtigt et problem, hvis de ekstreme yderfløje til højre og venstre bliver for stærke.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Danske politikere har ikke forstand på at tjene penge
Hvad der ikke er muligt i Danmark, lykkes i USA, hvilket ikke mindst skyldes, at hvor amerikanske politikere stort set uden undtagelse har solid erhvervserfaring, har hovedparten af de danske politikere ingen.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her