Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Sidste socialdemokrat slukker lyset

Europas socialdemokrater er i krise. Alene er de ikke stærke nok, og de er i vildrede om, hvem de skal være sammen med.

Da det kom til stykket, ville Kristian Thulesen-Dahl alligevel ikke. Før weekendens mange politiske landsmøder tilkendegav han, at han da godt kunne forestille sig at gå i regering med Venstre. Mette Frederiksen og socialdemokraterne figurerede ikke i Dansk Folkepartis ligning, og dermed fik Thulesen-Dahl udstillet det problem, som ikke alene de danske, men alle Europas socialdemokrater bokser med. Alene er de ikke stærke nok, men hvilken vej skal de så gå?

Skal de løbe med de vælgere, som har vendt sig mod partier, som kombinerer en social indignation med modstand mod indvandring og internationalt samarbejde som EU? Eller skal de klart lægge afstand til dem og gå i en helt anden retning – for eksempel længere ud på venstrefløjen med dertil indbygget risiko for at blive udnævnt til økonomisk uansvarlige?

Mette Frederiksen har som bekendt fulgtes med Kristian Thulesen-Dahl et pænt stykke ad vejen. Væk var hendes tidligere holdninger, som flugtede socialdemokraternes venstrefløj. Mette Frederiksen vil gå over i partihistorien som den formand, som førte socialdemokraterne over på samme bane som DF i udlændingepolitikken. Prisen har været en øget distance til de to røde partier, som skal bære hende ind i Statsministeriet: SF og Enhedslisten. Hvordan, hun nu vil favne dem, bliver i sig selv interessant at følge. Ikke mindst fordi socialdemokraterne har været der før. Tidligere partiformand Helle Thorning-Schmidt skrev ”fair løsning” sammen med SF, tabte på det og har beskyldt SF for det kuldsejlede regeringsprojekt. Med Jeremy Corbyn i Storbritannien som undtagelse har europæiske socialdemokratier forsøgt sig som midtbanespillere. Og det er ikke gået dem godt.

Senest har Arbejderpartiet i Norge med Jonas Gahr Støre som formand indkasseret et stort valgnederlag. Støre forsøgte at fremmane en krisestemning i Norge og gik til valg på, at skatterne skulle øges. Men derudover havde han vanskeligt ved at opstille et mærkbart alternativ til den konservativt ledede regerings politik. Norge blev dermed et eksempel på den udvikling, som også kan spores flere steder i Europa: Når de borgerlige viser sig som troværdige forvaltere af velfærdsstaten, så kan socialdemokraterne ikke stille meget op. De kan af gode grunde ikke kritisere det system, som de selv har opbygget. Højst kan de smide lidt flere velfærdsudgifter på bordet, men der er dog grænser for, hvad vælgerne vil lade sig byde. I Tyskland kæmper Martin Schulz for at vride sig fri af CDU/CSU’s favn. Selv om han er hentet hjem fra Bruxelles og derfor ikke personligt har været en del af den store koalition mellem de konservative og socialdemokraterne, så er der naturlige begrænsninger for, hvor meget han kan kritisere sine partifæller. Imens SPD kæmper for at få en plads, kan det se Tysklands nye parti, Alternativ für Deutschland, vokse sig frem som landets tredjestørste parti.

Ikke overraskende er de tyske socialdemokrater gået til angreb på AfD. I et sidste forsøg på at vinde stemmer i Norge kritiserede Jonas Gahr Støre tonen og det moralske i, at Fremskrittspartiet var i regering. Realiteten er, at kritikken rammer socialdemokraternes egne potentielle vælgere, som føler sig tilsidesat og set ned på. Det kan de tale med om i Sverige, hvor strategien med at udelukke Sverigedemokraterne er slået helt fejl. Stefan Löfven sidder på regeringsmagten som den eneste socialdemokrat i Norden. Bliver han også Europas sidste socialdemokrat, som ruller de røde faner sammen og slukker lyset?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.