*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Det er faktisk ikke politiet, som er skyld i bandekriminaliteten

Volden i gaderne er resultatet af en årelang berøringsangst. Retssamfundet er faktisk på spil.

Mens den multikulturelle idyl eksploderer i gaderne i København og Aarhus, er der kø ved håndvasken. Hvis ikke man vidste bedre, skulle man næsten tro, at det var politiet, der er skyld i skyderierne, knivstikkerierne, drabene og de almindelige »utryghedsskabende aktiviteter,« som det hedder med en typisk politikereufemisme.

Der kan derfor være grund til at slå fast sådan helt grundlæggende: Den afstumpede og ryggesløse vold, der for tiden praktiseres af indvandrerbander i landets største byer, skyldes ene og alene samme bander.

Til gengæld er det både politikernes og diverse myndigheders ubestridelige ansvar, at de har fået lov til at vokse sig så stærke, at det er blevet helt tydeligt, at der nu er områder i landet, som reelt er uden for lov og ret.

Når Københavns Politi må advare borgere mod at bevæge sig rundt i bestemte kvarterer, fordi man reelt ikke kan garantere deres sikkerhed, er det det samme som at erkende, at der nu findes såkaldte no go-zoner i i hvert fald København, hvor andre – og stærkere – kræfter end politiet hersker. Retssamfundet er ved at kapitulere. Det er uhyrligt.

Vi skal formentlig tilbage til Besættelsen for at finde en tilsvarende melding. Ret skal være ret: Den har givet genlyd og også rusket liv i de sidste berøringsangste tvivlere. Det er faktisk alvor nu. Og det bliver kun værre, hvis ikke retssamfundet forsvarer sig. Man kan kigge til dagens Sverige og få et indtryk af, hvordan Danmark ser ud om en håndfuld år, hvis ikke bandekriminaliteten mødes med de midler, som retsstaten allerede i dag råder over. Det handler om at tage dem i anvendelse – også når det gør ondt.

Bandekriminaliteten er blevet værre og værre i de seneste 25 år. Den går tilbage til rockeropgørene fra 1980’erne. Nu har indvandrerbander så taget over, og det kan ikke udelukkes, at den kendsgerning i sig selv har forsinket opgøret med disse kriminelle miljøer.

Der tales om at forbyde bestemte bander. Det vil være ren symbolpolitik. Medlemmerne flyder naturligvis bare over i andre grupper eller giver sig selv et andet navn. En universitetsekspert foreslog i Deadline på DR flere højskolekurser til bandemedlemmer, og man kan tro eller lade være, om det er, hvad der skal til. Mange af de idéer, der for tiden er i omløb, troede man egentlig for længst var implementeret, så ofte er de blevet fremsat i de seneste mange år. Det gælder også tilbagevendende konstateringer af, at politiet skal have de ressourcer stillet til rådighed, som er nødvendige. Det er åbenbart alligevel ikke sket.

At diverse fagforbund i politiet benytter lejligheden til igen at rejse ressourcespørgsmålet, er en ærlig sag og en del af spillet. Ingen tvivl om, at politiet ér spændt hårdt for for tiden. At rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg måske kunne have været klarere i mælet om ressourcebehovet, kan også godt tænkes, men afsporer igen debatten.

Alt for længe har alt for mange vendt ryggen til de accelererende bandeproblemer. Man behøver blot mindes hashsalget på Christiania, som der reelt blev set gennem fingre med. Det letteste har været at kigge væk og tage det hele lidt fra oven på meget dansk, tilbagelænet manér.

Men nu har bandeproblemet så vokset sig så stort, at alle kan se, at den er helt gal. Oprydningen vil komme til at tage tid og koste kræfter. Den skal føre det danske samfund tilbage til lov og ret, som skal gælde alle. Dét er opgaven – ikke alle mulige afledningsmanøvrer fra sagens kerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
13.12

JP mener: Svar udbedes, DF

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her