*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Fodboldens virkelighedsfjerne krav er uansvarlige

Stadionkrav lægger reelt beslag på dele af kommunernes økonomi, og det må stoppes.

For nogle begynder fodbold som danskernes ubestridte nationalsport med landsholdet i 1980’erne. Andre husker længere tilbage. Til det danske landshold af amatører, som vandt sølv ved OL i Rom i 1960. Da målmand Henry From i semifinalen mod datidens fantastiske ungarske mandskab overlegent satte et tyggegummi fast på indersiden af sit måls ene stolpe og efterfølgende reddede et straffespark fra en pludseligt forvirret skytte. Var man heldig, så man øjeblikket direkte gennem ruden hos en tv- og radioforhandler. Nu snart 60 år senere har fodbold internationalt vokset sig til at være en milliardindustri. Så stort er det hele ikke i Danmark, men Superligaen kan også fungere som kulturelt samlingspunkt såvel som en millionforretning. I den netop overståede sæson i Superligaen var der således i alt tre mio. tilskuere til de 14 holds kampe fra juli 2016 til juni 2017, og der bliver uddelt 250 mio. kr. årligt i tv-indtægter til samme 14 klubber.

At have et fodboldhold i Superligaen er derfor en af de mere effektive måder for en kommune at markedsføre sig på. Det skaber kulturel aktivitet i kommunen og interesse om den. Denne tiltrækningskraft er en af årsagerne til, at landets kommuner har brugt ca. 1,2 mia. kr. siden år 2000 på stadionbyggerier. En anden årsag er notatet fra 2003 fra Dansk Boldspil-Union (DBU), der dikterer en række krav til klubberne, hvis de vil deltage i Superligaen. Disse krav forvaltes nu af klubbernes brancheorganisation, Divisionsforeningen, og den fastlægger blandt andet, at stadionkapaciteten i Superligaen skal være 10.000 tilskuere, hvoraf 3.000 af pladserne skal være overdækkede siddepladser.

Fodboldklubberne vil anføre, at kommunerne blot kan afvise at bygge et nyt stadion eller spille i en anden kommune, men det er, groft sagt, noget sludder. Selvfølgelig er det formelt de til enhver tid folkevalgte repræsentanter i kommunernes ansvar at forvalte borgerne skattepenge forsvarligt, men disse krav sætter byrådspolitikere i et dilemma med kun én udgang. Ve den borgmester, der nægter at bygge et stadion, som lever op til dette krav. Det er svært at forestille sig et byråd med interesse for at blive genvalgt, som afviser at bygge et nyt stadion i dagene efter en oprykningsfest fra den næstbedste række. Ingen vil jo stoppe musikken i dagene under euforien.

Derfor har man alene siden 2014 set offentlige investeringer for 15 mio. kr. i Hobro, 60 i Silkeborg, 57 i Helsingør og 43 i Lyngby. Problemet med disse investeringer er, at de ikke ville være foretaget uden DBU’s krav fra 2003. Det er ikke rationelt at bygge et stadion med plads til 10.000 tilskuere i Hobro, når der bor 12.000 mennesker i byen og 42.000 i kommunen. Det samme kan som minimum siges om Silkeborg, Horsens, Lyngby, Farum og Helsingør; fem andre byer med hold i Superligaen. Onsdag bragte vi i Jyllands-Posten historien om, at kapacitetsudnyttelsen i seneste sæson i Superligaen var 39 pct. Fire klubber var under 30 pct.

Det lægger blot yderligere til holdningen om, at fodbolden hellere i dag end i morgen bør ændre sine virkelighedsfjerne krav, og landspolitisk må der lægges pres på, at det sker. Kravene er uansvarlige, og med dem misbruger fodbolden sin historiske og kulturelle position til de facto at forvalte kommunale penge uden efterfølgende at stå til ansvar for, hvordan det så gik med investeringen. Det er uholdbart, at en sportsgren reelt pantsætter væsentlige dele af kommunale budgetter med egne interesser for øje. Også for en nationalsport.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Disse 11 har løftet ligaen
I disse dage spiller Superligaen færdig for i år, mandag aften tager Randers FC mod FC Midtjylland i årets sidste kamp, inden de 14 klubber går på ferie og lader op til januars hårde grundtræning og jagten på forstærkninger.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
05.12

JP mener: Modproduktivt

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvis man behandler de offentligt ansatte som burhøns, skal man ikke fremstille den offentlige sektor, som om den producerer økologiske æg

Harun Demirtas
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv.

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.

Blog: Mennesker trænger menneskerettigheder

Josephine Fock
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her