*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Alt er i den skønneste orden. Derfor er direktøren fyret.

I det hele taget er meddelsomheden fra det selvejende forsyningsselskab mindre end informationsstrømmen fra regimet i Nordkorea, hvilket afspejler magtfuldkommenhed af et tilsnit, der ikke burde kunne eksistere anno 2017.

Da Knud Steen Larsen tirsdag blev fyret som adm. dir. for Ewii, skyldtes det hverken den senere tids anklager om inhabilitet og private investeringer sammen med energiselskabets kunder eller hyppig deltagelse i sponsorrejser.

Ifølge Ewiis bestyrelse slår en undersøgelse fra selskabets egen advokat nemlig fast, at der intet problematisk er i de sager, der er kommet frem i offentligheden, bl.a. her i avisen.

Hvad der så måtte være årsagen til fyringen af den mangeårige direktør, vil bestyrelsesformanden, Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm, ikke udtale sig om.

Direktøren er fyret, alt imens Steen Dahlstrøm og hans bestyrelse hævder sig udsat for en hetz og dermed indtager den offerrolle, der viser deres sande mangel på format.

I det hele taget er meddelsomheden fra det selvejende forsyningsselskab mindre end informationsstrømmen fra regimet i Nordkorea, hvilket afspejler magtfuldkommenhed af et tilsnit, der ikke burde kunne eksistere anno 2017.

Selve konstruktionen, en selvejende institution med de facto monopolstatus, er fundamentalt set en anakronisme, og det understreges af et repræsentantskab på 120 medlemmer samt en bestyrelse på 17 medlemmer – en halv gange flere end i A.P. Møller - Mærsk.

I denne sag efterlader Steen Dahlstrøms ageren mindelser om klassiske socialdemokratiske pampere, der i deres magtbrynde ikke mener at stå til ansvar for andre end sig selv. Indtrykket bestyrkes af, at der straks tales om en "hetz”, når medierne forsøger at afdække potentielt kritisable forhold.

»Jeg tror, at jeg har serviceret dig nu,« lød den magtarrogante reaktion fra Middelfart-borgmesteren, da denne avis forgæves spurgte ind til fyringen af Knud Steen Larsen.

Steen Dahlstrøm har været borgmester i 30 år, og hans fremfærd i denne sag leverer endnu et bevis på, at magt korrumperer. I hans optik er Ewii »en privat virksomhed«. Af samme grund figurerer Steen Dahlstrøms lukrative honorar ikke i opgørelsen af de ben, han gnaver. Dermed undgår han at stå på toptilisten over de mest bjergsomme borgmestre.

I den virkelige virkelighed er Ewii et offentligt forsyningsselskab, der imidlertid er skruet sådan sammen, at et voluminøst repræsentantskab reelt sidder som nikkedukker for en bestyrelse og en direktion, der har langt videre rammer end i børsnoterede selskaber. I udpræget grad er der et fravær af professionalisme og kompetencer. Det gælder næppe kun i Ewii, men antageligt i danske forsyningsselskaber generelt.

Produktivitetskommissionen peger i sin rapport på, at »energiforsyningen har haft en mere afdæmpet produktivitetsudvikling i forhold til flere af de lande, vi normalt sammenligner os med«. Regningen betales af forbrugerne, der de fleste steder ikke kan vælge mellem forsyningsselskaber, men tvinges til at lade sig betjene af reelle monopoler som Ewii.

Om noget understreger denne sag behovet for, at de selvejende forsyningsselskaber får uvildige, professionelle bestyrelser og bliver omfattet af lov om offentlighed i forvaltningen.

Hverken selskabernes kunder eller offentligheden kan være tjent med et system af monopolselskaber, der synes ledet af mennesker med diplom fra forvaltningshøjskolen i Pyongyang og topkarakter i totalitær kommunikation.

Hvis Knud Steen Larsens adfærd vitterlig har været så uangribelig og renfærdig, som det hævdes, har Ewii intet at tabe ved at lægge den interne juridiske undersøgelse frem.

Når det ikke sker, kan det kun tages som udtryk for, at bestyrelse og repræsentantskab af al magt vil skjule sandheden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Svar udbedes, DF
Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
13.12

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvide piger ”lette mål” for udnyttelse.

Morten Uhrskov Jensen
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser.

Debat: Knugede tyskere sætter på ny kursen mod europæisk katastrofe

Søren Espersen, folketingsmedlem, formand for Udenrigspolitisk Nævn |
Ved den nazistiske magtovertagelse i 1933 satte et aggressivt Tyskland den europæiske kurs mod et tusindårsrige, som påførte Europa en katastrofe. I dagens Europa er det atter Tyskland, der sætter dagsordenen, når det gælder den nye katastrofe, som truer Europas kultur og frihed – nemlig islams fremmarch.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her