*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Hvor langt er Putin villig til at gå for at holde oppositionen fra livet?

Rusland og dets præsident står over for enorme problemer – men der kan være en nøgle til at løse dem.

Det var Winston Churchill, den britiske statsmand, der engang kaldte Rusland »en gåde, omgivet af et mysterium, inde i en rebus«.

Churchill gjorde iagttagelsen 1939. Anden Verdenskrig var netop begyndt, og Stalin, den grusomme sovjetiske hersker, havde indgået en ikkeangrebspagt med sin kollega Hitler.

Rusland er knapt så gådefuldt i dag. Det styres hårdt og lige til af præsident Vladimir Putin, men han er ingen Stalin. Tidligere var det magten og et muligt verdensherredømme, der talte. Magten er stadig vigtig, men mere som en vej til rigdom. Det ser ikke godt ud at lade folk forsvinde pludseligt, midt om natten, og måske er det heller ikke nødvendigt. I hvert fald sker det ikke. Ser man isoleret på Rusland, er det et stort fremskridt.

Men Rusland er jo, trods påstande om det modsatte, ikke isoleret, i hvert fald ikke i det omfang, det opfører sig som et halvvejs civiliseret samfund. Indlemmelsen af Krim 2014 og Kremls støtte til krigen i det østlige Ukraine lever ikke op til den standard. Putins makkerskab med Syriens leder Bashar al-Assad heller ikke, lige så lidt som russiske forsøg på indblanding i vestlige valgkampe.

Endnu mindre er Ruslands isolation i til sociale medier. Nyheder spredes lynhurtigt, i det mindste til den yngre og veluddannede del af befolkningen. Lige så lidt som atombomben kan nedfindes – som tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har sagt – lige så lidt lader moderne kommunikationsmidler sig afskaffe.

Det ser ud til at være et stigende problem for Putin og hans højre hånd, premierminister Dmitrij Medvedev. Man så det ved demonstrationen mod styret i Moskva og andet steds i begyndelsen af ugen. Den kom i halen på en måske mere betydningsfuld protest i foråret. Unge mennesker markerede sig imod korruptionen, der er allestedsnærværende, og de gjorde det fredeligt. Myndighedernes svar var at sætte kampklædte betjente ind; over tusind blev arresteret. Oppositionens ukronede konge, Aleksej Navalnyi, blev anholdt, inden han overhovedet nåede frem.

Navalnyi er næppe en Mahatma Gandhi eller Martin Luther King, men han er det bedste, kritikerne har at byde på i øjeblikket. Russerne har et ordsprog, der lyder, at når der ikke er nogen fisk, er krebsen også en fisk. Det passer på ham.Ved seneste borgmestervalg i Moskva fik han 27 pct. af stemmerne. Nu vil han være præsident. Selv hvis han fik lov at opstille frit ved et valg om statsoverhovedet, ville han måske ikke vinde, men han er en klar trussel mod det oligarki, der holder Putin ved magten. Hvor langt er Putin villig til at gå for at holde ham fra livet?

Ved sit årlige borgermøde torsdag, der i store træk var koreograferet og planlagt flere døgn i forvejen, kunne præsidenten ikke komme uden om, at der var problemer i landet – lave lønninger, sanktioner og dalende priser for energieksporten. Hans svar virkede ikke overbevisende. Han sagde, at han ikke betragter USA som en fjende, hvilket er nogenlunde beroligende, og at han håber på et bedre forhold til Washington, hvilket, præsident Trump taget i betragtning, ikke nødvendigvis er opmuntrende.

Rusland – og Putin – står over for enorme problemer, økonomisk, demografisk og politisk. Churchill sagde i sin tid, at der måske er en nøgle til at løse op for mysteriet. Nøglen, erklærede han, er »Ruslands nationale interesser«. Dem varetager Kreml ikke. Man kunne ønske en ændring, snart.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
05.12

JP mener: Modproduktivt

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvis man behandler de offentligt ansatte som burhøns, skal man ikke fremstille den offentlige sektor, som om den producerer økologiske æg

Harun Demirtas
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv.

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.

Blog: Mennesker trænger menneskerettigheder

Josephine Fock
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere
Nye familier: »Julen er et potentielt minefelt«
Med stigningen i antallet af skilsmisser er der også kommet en stigning i antallet af sammenbragte familier. De forskellige traditioner og høje forventninger kan føre til konflikter, men med de nye familiemedlemmer kommer også muligheden for at gentænke julen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her