*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Fjenderne af vores samfundsform kommer mange steder fra

Sagen fra Kundby er opsigtsvækkende, men ikke enestående.

Med en fængselsdom på seks år satte retten i Holbæk torsdag punktum i sagen om ”Kundby-pigen”. Kravet om forvaring blev afvist, men både pigen selv og anklageren har udbedt sig betænkningstid i den på mange måder opsigtsvækkende terrorsag.

Det er mere end et år siden, at den dengang kun 15-årige pige blev anholdt. Først da retssagen gik i gang, begyndte der for alvor at tegne sig et billede af en sag, som for mange ganske givet i første omgang syntes for utrolig:

Var det virkelig muligt, at et barn i den sjællandske provins var i gang med at planlægge et angreb på både den lokale folkeskole og den jødiske skole i København? Ja, men hvordan kunne det overhovedet komme dertil?

Meget klogere på pigens motiver er vi ikke blevet, men da retten tidligere på ugen entydigt afklarede skyldsspørgsmålet, kom svaret på det første spørgsmål. Ja, det var muligt. For så vidt angår det andet, så hænger spørgsmålet endnu i luften.

Givet er det dog, at vi må forholde os til, at det kan ske. At det er muligt, at mennesker i vores umiddelbare nærhed vender demokrati og fællesskab ryggen og er villige til at begå forbrydelser i ideologiens navn.

At det kan ske i Europa er ikke nyt. Mange af dem, som valgte terrorens vej i 1970’erne og 1980’erne var rundet af det bedre borgerskab og var opvokset med samfundsbevidste, demokratiske forældre. Alligevel lod de sig forblinde af en ideologi, som satte sig så stærkt, at konturerne af ret og vrang blev udviskede.

Da Anders Behring Breivik i 2011 begik terror i Oslo og på Utøya, besluttede den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad at undersøge baggrunden for hans udåd. Resultatet er den læseværdige bog ”En af os”, hvori Seierstad hæfter sig ved, at Breivik var nordmand, en del af det norske samfund, en af os.

For Norge var hans motiv og gerning et chok. Også dér forsøgte man at finde en forklaring.

Efter terrorangrebet mod USA i september 2001 var den almindelige forestilling, at det var folk udefra, som ville Vesten det ondt. Den grænse er rykket, efter at det nu står klart, at mange terrorangreb i Europa er gennemført af mennesker, som er opvokset i det vestlige samfund.

Sagen fra Kundby med en 15-årig dansk skoleelev, som planlægger angreb mod to skoler, hendes egen i Fårevejle og den jødiske i København, viser med al tydelighed, at fjenderne af vores samfundsform kommer mange steder fra.

Ifølge den mentalerklæring, som tirsdag blev fremlagt i retten i Holbæk, havde den unge pige behov for noget at tro på for at skabe sig en identitet. Det blev i første omgang religionen islam, som hun konverterede til i oktober 2015, men hurtigt derefter ideologien islamisme.

Det må alt andet lige mane til eftertanke. Rodløshed og søgen efter identitet er et anliggende, som angår mange, og det er dybt foruroligende, hvis det er islamismen, som opfattes som det stærkeste bud. Tankevækkende er det især, når det danske fællesskab og civilsamfund viser sig ikke at være stærkt nok til at håndtere eller bære skrøbeligheden endsige at stille med et stærkere bud på et ståsted.

Set i det lys handler Kundby-sagen om langt mere end et planlagt angreb mod to skoler. Forløbet bør få os til at stille spørgsmålet: Hvorfor falder unge igennem? For ”Kundby-pigen” blev det fatalt. Men hendes historie er næppe enestående.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Svar udbedes, DF
Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
13.12

JP mener: Svar udbedes, DF

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her