Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Dødssejlere uden ansvar

Dødsulykken i Københavns Havn bliver næppe den sidste.

»Forbyd dog dette livsfarlige djævelskab.« Det ville være en nærliggende reaktion, efter at to amerikanske turister forleden blev dræbt af en vandscooter i Københavns Havn, og føreren af scooteren uden at komme ofrene til hjælp flygtede til Brøndby Havn. Han er nu anholdt, varetægtsfængslet og sigtet for uagtsomt manddrab.

Rettelse:

Af tirsdagens ledende artikel fremgik, at  forbud mod sejlads med vandscootere som følge af en EU-dom var blevet erklæret ulovligt. Formuleringen kan give anledning til en overfortolknings af dommen, som ikke forbyder kommuner at henvise vandscootere til områder, hvor de ikke kan genere badegæster og andre sejlere.

Jyllands-Posten beklager fejlen

Faktisk var disse søgående fartmaskiner generelt forbudt her i landet indtil 2010. De var forvist til særlige havområder, hvor de ikke kunne gøre skade på sagesløse badegæster og førere af mindre både. Men efter en EU-dom blev forbuddet erklæret ulovligt, og siden har vandscootere hver sommer terroriseret badegæster og sejlere og fremkaldt farlige situationer, når de uden respekt for færdselsreglerne til havs har generet den søgående rutetrafik.

Der har heller ikke manglet advarsler, og der har ikke manglet anmeldelser til politiet, som imidlertid for det meste med et skuldertræk har konstateret, at der ikke var noget at gøre ved den sag. Man havde ingen speedbåde til rådighed, som ville kunne indhente jetscooterne, og hvis man endelig kunne, ville man ikke begive sig ud på farefuld forfølgelsessejlads med risiko for ulykker til følge.

Alt sammen rimelige begrundelser, hvis man køber den almindelige præmis, at politiet over alt mangler ressourcer, men absolut ikke tilfredsstillende.

Ikke mindst på den baggrund kunne det være fristende at argumentere for genindførelse af et generelt forbud, men det ville vække ubehagelige mindelser om eksempelvis knivlov og hundelov, hvor man kriminaliserer det store flertal for – alligevel uden succes – at ramme et mindretal. Og så ville det jo forøvrigt ikke virke, for forbud standser ikke forbrydere.

Man må tillade folk at more sig med larmende fartmaskiner, men under den klare forudsætning at de ikke generer andre.

Der er brug for en kombination af ansvarlighed, kontrol og konsekvens. Ansvarlighed hos de aktive førere af vandscootere, kontrol fra politi og havnemyndigheder og konsekvens i form af straf og meget gerne konfiskation af fartøjerne. For nogle år siden blev der indført lovpligtigt kørekort til speedbåde og jetscootere, men det viser sig at være en tom gestus. Et speedbådkørekort er åbenbart noget, som man kan erhverve efter få timers teoriundervisning, få minutters sejlads og en parodi af en prøve.

Nu, da ulykken er sket, og to unge, amerikanske turister så meningsløst er slået ihjel, er der over alt enighed om, at situationen er uholdbar, og at noget må gøres. Justitsministeren har indkaldt ansvarlige myndigheder med henblik på at udarbejde en handlingsplan, men lad os nu se.

At registrere vandscootere og forsyne dem med nummerplader vil have begrænset effekt, så længe politiet ikke kan eller vil håndhæve loven med bare nogenlunde nidkærhed. Muligheden for at konfiskere jetscootere, der har været brugt til uforsvarlig sejlads, kunne vedtages ved lov, men skal det have effekt, kræver det opfølgning med handling.

Når den offentlige forargelse og forbitrelse over endnu en meningsløs ulykke forårsaget af ansvars- og tankeløse personer har lagt sig, vil alle vende tilbage til status quo. Vandscooterne vil fortsat genere sejlere og badegæster, politiet vil stadig blive anmodet om at gribe ind, men henvise til manglende ressourcer og muligheder.

Mens vi venter på den næste ulykke, og historien gentager sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Nu må SPD tage sig sammen
Tyskland har længe nok været uden en rigtig regering.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her