Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Folketinget bør overtage ansvaret for sundhedssektoren

Skatteydernes service fra det offentlige modsvarer ikke tilnærmelsesvis de økonomiske ofre.

Forhandlinger om budgetterne i stat, regioner og kommuner forsøges ofte af de involverede udlagt som højspændte politiske dramaer i sene nattetimer, der stort set altid ender med, at de trætte forhandlere kommer ud og på næsten chamberlainsk vis vifter med det forløsende papir, som lover økonomisk-politisk fred i året, der kommer.

På Christiansborg mener de politiske partier tydeligvis ikke at have nok at beskæftige sig med, og derfor ender forhandlinger om økonomi som oftest med, at der »skal sættes fingeraftryk.« En ældremilliard her og et par psykiatrimilliarder der. Formelt set lodrette ordrer fra Folketinget til kommuner og regioner, men alt for ofte viser det sig, at de statslige bevillinger ikke bliver brugt som tiltænkt.

Ældremilliarden skulle gå til bedre praktisk hjælp og personlig pleje, bedre forhold for de svageste ældre, styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, osv., men som dokumenteret her i avisen har tankevækkende mange kommuner foretaget besparelser, der modsvarer tildelingen fra ældremilliarden. Samme skæbne er overgået det »historiske løft« på 2,2 mia. kr. til de psykisk syge, som et flertal i Folketinget har afsat fra 2015 og de følgende fire år.

Hvor pengene er blevet af, ved end ikke de indviede, men som omtalt her i avisen kan patienter og personale på landets psykiatriske afdelinger ikke mærke noget til merbevillingen.

Den afgående formand for Danske Regioner, Bent Hansen, erkender frejdigt, at en del af de øremærkede penge til psykiatrien er gået til andre områder af sundhedsvæsenet.

»Det er de samme politikere på Christiansborg, som har lavet budgetloven, og den kræver, at vi ikke overskrider (budgetterne) med én eneste krone. Når (udgifterne på) andre områder stiger, må pengene hentes et andet sted,« udtalte Bent Hansen her i avisen fredag.

Dermed står vi med det klassiske dilemma, at Folketinget ønsker at detailstyre regioner og kommuner uden at ville påtage sig det egentlige økonomiske ansvar. Om noget viser det, hvor overadministreret det danske samfund er.

Som dokumenteret i denne uge af industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har danskerne verdens højeste skattetryk, der finansierer verdens relativt set største offentlige sektor, uden at de får en offentlig service, der tilnærmelsesvis modsvarer de økonomiske ofre.

Naturligvis ønsker alle, at psykiatriske patienter skal have den bedst mulige behandling, men samme forventning gælder alle andre sundhedsområder. Når man betaler de højeste skatter i verden, er der en berettiget forventning om også altid at kunne få verdens bedste behandling uden ventetid.

Virkeligheden med de 2,2 mia. kr. til psykiatrien kalder uvægerligt på endnu en debat om det regionale og kommunale selvstyre. Grundlovens § 82 siger: »Kommunernes ret til under statens tilsyn selvstændigt at styre deres anliggender ordnes ved lov«. Historien har vist, at det er så som så med kommunernes selvstændighed. Regionerne nævnes slet ikke i grundloven, lige så lidt som de nu nedlagte amter gør.

Spørgsmålet er, om regionerne overhovedet giver nogen mening i et land med 5,75 mio. indbyggere. Da Folketinget alligevel ønsker at detailstyre og lege den rige onkel, bør Folketinget også overtage det fulde administrative ansvar for sundhedssektoren ved at nedlægge regionerne.

Dermed kan Christiansborg-politikerne ikke løbe fra ansvaret, når vi ikke får det, som vi betaler så dyrt for.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her