Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Religion må vige for verdslige regler

Arbejdsgivere har forsat ret til at bestemme deres firmaers image.

EU-Domstolen afsagde i tirsdags to domme, som er blevet modtaget med nogen lettelse blandt arbejdsgivere så vel som almindeligt fornuftigt tænkende europæere: Jo, en arbejdsgiver har ret til at fastsætte regler for sine medarbejderes beklædning i arbejdstiden, og nej, religion er ikke et magisk ord, som kan tilsidesætte alle andre regler, herunder arbejdsgiveres ret til at bestemme deres firmaers image repræsenteret ved medarbejderne.

Dommene får ikke – i det mindste her i landet – nogen praktisk betydning, for det samme princip blev fastslået af en højesteretsdom allerede i 2005: Føtex havde ret til at afskedige en kvinde, som insisterede på at bære muslimsk hovedbeklædning på trods af forretningskædens beklædningsreglement. At Dansk Supermarked siden efter boykot og forbrugerprotester bøjede sig for religiøse argumenter og tillod religiøs hovedbeklædning til sine ansatte i både Føtex, Bilka og Netto, er en anden historie. Det var Dansk Supermarkeds eget valg uafhængigt af offentlige myndigheders forskrifter, men efter pres fra indflydelsesrige interesse- og pressionsgrupper.

De to EU-domme handlede dels om en receptionist i den franske afdeling af sikkerhedsfirmaet G4S, dels om en fransk it-ingeniør. Domstolen sagde god for afskedigelsen af receptionisten, fordi hun havde forbrudt sig mod en generel beklædningsregel, mens den franske sag faldt ud til den modsatte side, men på et andet grundlag. En it-medarbejder var blevet afskediget som følge af, at en kunde havde frabedt sig at blive betjent af en person med religiøs hovedbeklædning. Det blev vurderet som diskrimination mod en bestemt religion, og det må man ikke.

Kravet om beklædning skal altså være begrundet i en generel regel om, hvordan medarbejdere med kundekontakt skal være klædt, og det understreges, at firmaet skal forsøge at omplacere medarbejderen til en stilling uden kundekontakt, inden der skrides til afskedigelse.

Det helt grundlæggende princip om arbejdsgiverens ret til at bestemme, hvordan firmaet vil præsentere sig for kunder og offentlighed, er altså fastslået, og det er det afgørende vigtige i denne sag.

Den modsatte afgørelse ville også have åbnet en ladeport for nye vanskeligheder, for hvordan skulle domstolene forholde sig til påstande om, om den ene religions følelser er mere ædle og agtværdige end den anden religions? Hvordan ville man forholde sig til en religion, hvis tilhængere bærer iøjnefaldende uniformer?

Og mest absurd: Hvordan ville man forholde sig til en person, som mødte op iført piratkostume med et dørslag på hovedet og bedyrede tro på et flyvende spaghettimonster som altings skaber?

Det Flyvende Spaghettimonster er opstået som en protestbevægelse mod skoler i USA, som insisterede på at undervise i såkaldt intelligent design, og benægte naturvidenskabernes verdensbillede. Historien om det flyvende spaghettimonster er naturligvis det rene, skinbarlige vrøvl, men pointen er, at de store verdensreligioners beretninger om verdens indretning heller ikke kan stå for en nærmere, videnskabelig og logisk prøvelse. Det hele er et spørgsmål om tro, og tro kan hverken bevises eller modbevises, så hvordan skal man så argumentere for, at den ene tro er bedre og ædlere end den anden? Den slags dilemmaer har Højesteret i 2005 og nu EU-Domstolen sparet os for at skulle tage stilling til.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Duellen i Davos

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Social dumping? Det svineri vil vi ikke have her.

Louis Jacobsen
Når man arbejder som underentreprenør for Københavns Kommune, skal der ikke udføres social dumping. Det vil sige, at der skal lønnes efter de landsdækkende overenskomster.

Blog: Afpresning er ikke bare kriminelt, men politisk

Erik Winther Paisley
Det er måske eneste gang, jeg skriver disse ord, men nu må staten hævde sit territorium - og vise banderne, hvem der bestemmer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her