Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Tyrkiet er ved at blive et megalomanisk demokrati

Det ville være på sin plads, om Tyrkiet agerede på blot tilnærmelsesvis samme måde og genindførte ægte ytrings- og forsamlingsfrihed på egen jord.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er et magtmenneske af de mest usædvanlige i kredsen af demokratisk valgte statschefer. Efter et kupforsøg mod ham i fjor afsatte han titusinder af offentligt ansatte, tusinder blev fængslet. Journalister og systemkritikere blev anholdt, medier blev lukket.

Landet er ved at blive et megalomanisk demokrati.

Nu prøver Erdogan at få en forfatningsreform igennem, der skal give ham endnu mere magt end hidtil. Den kommer til folkeafstemning søndag den 16. april, og præsidenten er tydeligvis nervøs over udfaldet. Meningsmålingerne viser dødt løb mellem ja- og nejsiden, og derfor har Erdogan sendt sine ministre ud i Europa for at føre valgkamp.

Der bor millioner af tyrkiske statsborgere i udlandet, og mange af dem har en baggrund i den konservative, tyrkiske provins, hvor Erdogans islamiske parti, AKP, står stærkt. Ved at mobilisere dem kan han måske få netop de stemmer mere, som kan sikre ham sejren og ophøjelsen til sultan.

Tyskland, Østrig og Holland har meddelt, at tyrkiske ministre ikke skal føre valgkamp i deres lande.

Der er parlamentsvalg i Holland på onsdag den 15. marts, og valgmøder med deltagelse af tyrkiske ministre ville kunne få afgørende indflydelse på udfaldet.

Søndag ”foreslog” statsminister Lars Løkke Rasmussen sin tyrkiske kollega Binali Yildirim, at et planlagt besøg i Danmark den 19. og 20. marts udsættes i lyset af »de aktuelle tyrkiske udfald mod Holland«, hvis regering i lighed med den tyske af præsident Erdogan er blevet betegnet som både fascister og nazister. Erdogans udfald er en hån mod de seks millioner jøder og andre, som blev myrdet under Det Tredje Rige. Det viser også, at den tyrkiske præsident må være desperat for at vinde afstemningen, selv om tusinder af oppositionsmedlemmer sidder fængslet under Erdogans undertrykkende regime. Netop derfor er der al mulig grund til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen skal mødes med sin tyrkiske kollega og læse ham lektien i fuld offentlighed.

Ytrings- og forsamlingsfriheden er blandt de mest basale menneskerettigheder, og demokratier som Danmark, Tyskland, Østrig og Holland bør sagtens kunne håndtere oppustede tyrkiske ministre og lakajer for præsident Erdogan.

Det ville være på sin plads, om Tyrkiet agerede på blot tilnærmelsesvis samme måde og genindførte ægte ytrings- og forsamlingsfrihed på egen jord.

En anden væsentlig grund til at lade de tyrkiske vælgermøder finde sted er, at de vil kunne blotlægge, hvorvidt millioner af tyrkere i EU-landene overhovedet føler sig som sande borgere i de lande, hvor de bor. Hvis de lytter til eller ligefrem tilbeder en mand som Erdogan og vil deltage i folkeafstemningen i Tyrkiet, sender de et umisforståeligt signal om, at de ikke er integrerede og heller ikke agter at blive det.

Tyrkiets plads er i Europa, men en formel tilknytning er umulig, mens Recep Tayyip Erdogan er ved magten.

Lad vælgermøderne blive afholdt i ytrings- og forsamlingsfrihedens navn. Hvem ved; måske vil herboende tyrkere gå på talerstolen og agitere for et nej ved folkeafstemningen. I hvert fald vil de få en unik lejlighed til at demonstrere, at de føler sig som og er sande europæere, der ikke vil vide af præsident Erdogans destruktive storhedsvanvid.

Kernen, som det gælder for vestlige demokratier at udstille, er, at ytrings- og forsamlingsfriheden er ukrænkelig, så længe de praktiseres fredeligt og inden for lovens rammer.

Længere er den ikke – heller ikke for Erdogan & Co.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu

Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"

London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Martin Ågerup pjatter videre

Morten Uhrskov Jensen
Det er gået op for mig, at man kan være mangeårig direktør for en liberal tænketank uden overhovedet at dokumentere sine påstande med kvantitative data.

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her