Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Det er på høje tid at få begejstringen tilbage i rigsfællesskabet

Skulle vore fæller i Nordatlanten vælge at sige farvel til århundreders fælles historie, måtte Danmark naturligvis respektere det, lukke pengekassen i og ønske dem god vind fremover. Men det er entydigt i vor interesse, at det ikke sker.

Enhver, der har besøgt Grønland eller Færøerne, må undres over asymmetrien i relationerne mellem de tre nationer i rigsfællesskabet. Mens grønlænderne og færingerne typisk er velorienterede om aktuelle danske forhold, aner man en metaltræthed i det danske syn på vore nordlige venner, og timingen kunne næppe være mere uheldig.

Næste år vil færingerne holde den udskudte forfatningsafstemning – stjórnarskipan – der har været under forberedelse siden 1999, alt imens den nye grønlandske regering – efter længere tids samarbejdsvanskeligheder og økonomiske skandaler i Landstinget – har fremlagt et program, der taler om »forslag til ny forfatning ved udgangen af denne valgperiode«. Imens spøger kapløbet om Arktis, stormagternes eksplosivt øgede interesse i verdens største ø og de sociale problemer, der falder mellem to stole: en tidligere kolonimagt, der ikke kan finde sine ben i samarbejdet, og et selvbevidst selvstyre, der har gabt over mere, end det kan sluge.

Den 21. juni vil det grønlandske flag vaje over officielle bygninger i Danmark, og den 29. juli gælder det Færøernes fane. Man kunne ønske, at den smukke markering kunne være startskuddet til en revitalisering af et unikt fællesskab.

Vor fælles historie har haft sine mørke kapitler, og en stor del af debatten om rigsfællesskabet har handlet om bloktilskud og undskyldninger, så det er for så vidt forståeligt, at der har indfundet sig en vis træthed på området.

Hvad der er mere uforståeligt, er den nordatlantiske analfabetisme, der er blevet normen i den sydlige del af riget. Stednavne som Nuuk, Thule og Diskobugten samt Klaksvík, Mykines og Vágar burde ligge os lige så naturligt i munden som Korsør, Kerteminde og Viborg. Men mon ikke de i stedet føles mere fremmedartede end Berlin, Rom, Paris og London?

Det er en skam, for Færøerne og Grønland beriger os på en lang række områder. Tænk, at man i vort kongerige kan opleve indlandsis, nordlys, søpapegøjer, isbjørne, forrevne klipper, frodige bakker samt fremmedartede sprog og sagn.

Vi har en utrolig rigdom i vores flora, fauna og folkekultur, når blot man medregner de 99 pct. af vores areal, der ligger længere væk, og det ville være helt oplagt, at enhver dansk skoleelev oplevede Grønland og Færøerne i sin skoletid.

Og så er der kulturen. Man kan knytte en forsigtig optimisme til populariteten af biografier om vore store grønlandsfarere som Knud Rasmussen og Lauge Koch, og på den skønlitterære front har det været vederkvægende at opleve yngre grønlandske forfattere som Niviaq Korneliussen, som har studeret i Danmark.

Kim Leine, der vandt Nordisk Råds Litteraturpris for sit grønlandske epos ”Profeterne i Evighedsfjorden”, har i disse spalter talt for, at Grønland og Danmark er kommet til vejs ende og bør gå hver til sit. Men det ville være en skam for begge parter og en geopolitisk katastrofe for både Grønland og Danmark netop nu, da det arktiske område får en kolossal betydning for rigets sikkerhed, økonomi og videnskab.

Skulle vore fæller i Nordatlanten vælge at sige farvel til århundreders fælles historie og de muligheder, som rigsfællesskabet tilbyder alle tre nationer, måtte Danmark naturligvis respektere det, lukke pengekassen i og ønske dem god vind fremover.

Men det er ikke i vores interesse, at det skulle ske. Rigsfællesskabet har fordele for alle parter, ikke mindst i det globale politiske verdensbillede.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.