Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Bander bag tremmer - ja tak, lad os se handling

Pape Poulsen er ikke den første justitsminister, som har talt djærve ord om politisk beslutsomhed og hård linje.

Det var en svært beslutsom justitsminister Søren Pape Poulsen, som fredag i sidste uge fremlagde regeringens pakke af lovforslag med den sigende titel »Bander bag tremmer.«

»Nok er nok,« erklærede justitsministeren flere gange i forbindelse med fremlæggelsen. Der skal trækkes en streg i sandet, og bandemedlemmerne skal være bag lås og slå så længe, som dommen lyder på. Slut med prøveløsladelser. Der skal være tryghed i boligkvartererne, og bandemedlemmer skal kunne fradømmes retten til at søge tilbage til deres miljøer efter udstået fængselsstraf.

Over for medierne understregede justitsministeren sin beslutsomhed og lod forstå, at det nu skal være slut med enhver form for blødsødenhed over for hårdkogte, uforbederlige forbrydere. Så længe de er bag tremmer, gør de i hvert fald ikke skade, mente justitsministeren at kunne påvise.

Så vidt, så godt. Vi har før oplevet beslutsomme justitsministre erklære krig mod bandekriminaliteten, og vi har før hørt den tilkendegivelse, at forbryderne i hvert fald ikke kan lave ulykker, så længe de sidder indespærret.

Det kan de nu godt. Bortset fra at de lystigt kommunikerer i deres mobiltelefoner og udsteder ordrer til deres kumpaner under midlertidigt frie forhold, kunne denne avis i går på forsiden oplyse, at der i landets åbne fængsler er sket en voldsom stigning i anmeldte trusler og voldsepisoder mod både medfanger og fængselspersonale.

Årsagen er, at flere grove voldsforbrydere er flyttet til åbne fængsler, efter at straffen for mindre forseelser i stigende grad afsones med såkaldte elektroniske fodlænker.

Herved bliver der bedre plads til de grove kriminelle i de åbne fængsler, oplyses det. Det stemmer i ringe grad overens med de seneste mange års bestræbelser på at samle og isolere de mest brutale forbrydere i særlige afdelinger, hvor de ikke har mulighed for at terrorisere personale og medfanger. Selv om institutionschefen på Kragskovhede Fængsel oplyser, at åbne fængsler »bygger på en forudsætning om, at de indsatte kan indordne sig«, så kan der vel monteres låse på dørene? Justitsministeren fortjener fuld opbakning i sine bestræbelser på at gøre samfundet tryggere for almindelige, lovlydige borgere, men ærligt talt: Meget af det, som man kan læse af de 28 konkrete initiativer, er noget, som man har hørt før, men som blot ikke er gennemført med tilstrækkelig konsekvens og beslutsomhed.

For eksempel anføres det, at man vil sætte ind over for bandemedlemmer, som har stor gæld til det offentlige og modtager offentlige ydelser, samtidig med at de fører sig frem med store biler og lignende statussymboler. Det er også hørt før, og i betragtning af, hvor emsigt skattevæsen og sociale myndigheder fører sig frem over for ganske almindelige lovlydige skatteydere, og i betragtning af hvor megen offentlig tjek der er på hver eneste krone, skulle det vel ikke være så svært at afsløre den manglende sammenhæng mellem en minusindkomst og en stor luksusbil.

Tilsvarende kan det være svært at se den uoverstigelige vanskelighed i at holde mobiltelefonerne ude af fængselscellerne, når man tænker på, hvor effektivt sikkerhedspersonalet i lufthavnene kan gennemtjekke flypassagerer, så end ikke en uautoriseret slipsenål kan slippe igennem.

Vi har gennem årene hørt mange djærve ord fra skiftende justitsministre, som har lovet en effektiv indsats mod bandeuvæsen og anden kriminalitet.

Vi har til gode at se resultaterne. Det må gerne være nu.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.