Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Vrede vælgere gør oprør

Om noget har det forløbne år vist, at man aldrig skal sige aldrig, men 2016 blev også året, da det for alvor kom til at stå klart, at mange vælgere er vrede, bange og frem for alt villige til at gøre oprør, når de står i stemmeboksen.

Efter et år med brexit og valget af Donald Trump, forestående præsident- og parlamentsvalg i Holland, Frankrig og Tyskland samt udskiftning i toppen af det kinesiske magtapparat kommer det ikke til at skorte på emner, når World Economic Forum i dag indleder sit ugelange årsmøde i Davos.

Temaet for årsmødet er ”Lydhørt og ansvarligt lederskab”, og selv om de fleste af verdens ledere formentligt vil hævde, at de både lytter og tager ansvar, tegner vælgervandringerne mod populistiske kræfter et noget andet billede.

At betegne det som et forbigående fænomen vil ikke blot være naivt, men udtryk for ansvarsforflygtigelse. Storbritannien vil forlade Den Europæiske Union. Donald Trump er USA’s præsident frem til 2021. Ingen kan længere afvise, at Frankrigs næste præsident hedder Marine Le Pen, eller at Angela Merkels tid som kansler er ved at rinde ud.

Om noget har det forløbne år vist, at man aldrig skal sige aldrig, men 2016 blev også året, da det for alvor kom til at stå klart, at mange vælgere er vrede, bange og frem for alt villige til at gøre oprør, når de står i stemmeboksen.

Ved efterhånden mange årsmøder i Davos har lederne fra regeringer og erhvervsliv hørt advarsler om, at den stigende ulighed i de enkelte samfund ville kunne udløse en kraftig vælgerreaktion, men på trods heraf vokser forskellene. Ikke nok med det; ”den fjerde industrielle revolution”, der var temaet for årsmødet 2016, er i fuld gang med at ramme en verden, der er dårligt forberedt på de fundamentale forandringer, der venter. I valgkampen har Donald Trump givet globaliseringen skylden for de tab af jobmuligheder, der har ramt den amerikanske middelklasse. Undersøgelser foretaget af nogle af de mange globale arbejdsgrupper, som World Economic Forum har nedsat, viser, at væsentligt flere arbejdspladser er tabt som følge af teknologiske forandringer frem for af globaliseringen.

I de kommende år er det ikke så meget industriarbejderne, der må holde for, men derimod de veluddannede funktionærer, hvis job vil blive overtaget af computerrobotter. Ellers så sikre livsgerninger som bl.a. advokater, advokatsekretærer, læger, lægesekretærer, ejendomsmæglere og journalister. Over alt i verden er millioner af unge i gang med lange videregående uddannelser, der vil blive overflødige.

Hvis ikke regeringerne lytter og tager ansvar, vil konsekvenserne blive uoverskuelige. I takt med at computerrobotterne tager over, hvem skal da forsørge de overflødige? Hvordan vil de mon reagere ved næste valg? Og hvad med den fortsatte strøm af uønskede migranter med Europa som mål?

Som om disse udfordringer ikke var mere end rigelige, eksisterer de geopolitiske spændinger fortsat. Rusland fortsætter med at manifestere sig; især militært. Kina er tilsvarende i fuld gang med at realisere ambitionen om at blive den dominerende magt i Asien. Afrika savner ikke konflikter, og det samme gælder Mellemøsten.

World Economic Forums årsmøder er ikke konfliktløsende, men skabt til at udveksle viden og synspunkter og gennem dialog at anvise veje, som politikere og erhvervsledere med fordel kan følge i bestræbelserne på at forbedre verden.

Det er ambitiøst, og kan virke elitært, men intet andet sted end i Davos samler man på ét sted verdens skarpeste hjerner og verdens mest magtfulde beslutningstagere.

Anvender man disse kapaciteter forstandigt, vil de kunne give svar på nogle af de udfordringer, der i disse år giver anledning til så megen angst, afmagt og vrede.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.