Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Kristian Thulesen Dahls kollaps

Mere end noget har skandalen afdækket, at partiformanden Kristian Thulesen Dahl hverken evner krisestyring eller krisekommunikation.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Christiansborg emmer af skadefryd over den skandale, som Dansk Folkeparti har anbragt sig selv i gennem sin systematisk lemfældige omgang med betroede midler fra EU.

Dag for dag har Ekstra Bladet og DR kunnet afdække, hvordan Dansk Folkeparti i strid med reglerne har ladet penge fra EU betale politiske aktiviteter i Danmark. Bogholderiet har været så ynkværdigt, at kassereren i selv den mest ydmyge forening ville græmme sig.

Det altid moralsk renfærdige DF har sjældent forsømt nogen lejlighed til at pege fingre ad EU’s forvaltning af skatteydernes penge. Den konkrete sag har blotlagt, at DF er mindst lige så moralsk anløbent, som partiet evindeligt beskylder EU-institutionerne for at være, og hertil kan nu føjes, at partiet er uden politisk lederskab.

Mere end noget har skandalen afdækket, at partiformanden, Kristian Thulesen Dahl, hverken evner krisestyring eller krisekommunikation. Begge egenskaber er essentielle, når man aspirerer til statsministerposten, hvad man som partiformand pr. definition altid gør.

Det står nu klart, at Kristian Thulesen Dahl allerede for et år siden blev kraftigt advaret om skandalen af sin daværende partifælle, EU-parlamentarikeren Rikke Karlsson. Hun valgte at melde sig ud af DF, da hun ikke ville acceptere den intimiderende adfærd, som hun blev udsat for fra Dansk Folkepartis frontfigur i EU, Morten Messerschmidt, fordi hun ikke ville blåstemple den abstrakte håndtering af de EU-midler, som partiet havde fået til Europa-politiske formål.

I stedet for dengang at få undersøgt Rikke Karlssons mere end velbegrundede bekymringer, blev hun af Morten Messerschmidt i vanlig DF-stil hængt til tørre som endnu en af de ”landsbytosser”, der ”uheldigvis” har det med at finde ind i partiet. DF valgte at skyde budbringeren. Derfor rejser skandalen uvægerligt spørgsmålet om, hvor megen eller snarere lidt politisk tyngde DF-toppen reelt rummer?

Et mindstekrav for i en politisk sammenhæng at kunne opnå den respekt, troværdighed og dermed integritet, som er forudsætningerne for at kunne være partiformand, er evnen til at kunne ”lukke en sag ned”.

Om noget har skandalen blotlagt fraværet af netop denne vitale egenskab hos Kristian Thulesen Dahl. Han har ganske enkelt ikke vist det ”dræberinstinkt”, der på godt og ondt er afgørende hos enhver leder.

I stedet for at komme på højde med skandalen og blive den styrende kraft har Kristian Thulesen Dahl dag for dag måttet kæmpe fra defensiven, og heller ikke det evner han.

Når det kan gå så galt for Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt, skal forklaringen ikke kun søges i den korrumperende effekt, der følger med magtens arrogance.

De to frontfigurer i Dansk Folkeparti har det fællestræk, at begge er gået omtrent direkte fra eksamensbordet ind i politik uden skygge af erfaring fra den virkelige virkelighed.

Politik er for dem blevet en leg uden noget ideologisk fundament, uden egentlig substans, hvor man forsøger at hente stemmer netop der, hvor vælgerhavet til enhver tid synes at have de største bekymringer.

I den virkelige virkelighed tæller hver en krone, men i politik jongleres med så store beløb, at fedtspilleri med nogle millioner EU-kroner bliver en legitim selvfølgelighed.

Den seneste meningsmåling afslører, at vælgerbedraget er blevet opdaget. Forhåbentlig vil Dansk Folkeparti komme til at betale en langt højere pris.

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Le Prince est mort

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her