Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

En ny EU-krise

Måtte nogen have savnet bevis for dybden af den eksistentielle krise, som Den Europæiske Union befinder sig i, kan vi henvise til frihandelsaftalen med Canada.

Forhandlingerne om Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta), som aftalen hedder, blev indledt i recessionsåret 2009 afsluttet med succes i august 2014. Siden er aftalen blevet ratificeret af EU’s Ministerråd og EuropaParlamentet, men endnu ikke i alle medlemslande.

I Belgien har lokalparlamentet i Vallonien blokeret for, at den belgiske regering kan godkende Ceta, hvilket kan betyde, at aftalen ikke kan underskrives, når Canadas premierminister Justin Trudeau kommer til Bruxelles 27/10.

Situationen er mere end pinlig for EU, da den ikke blot sår berettiget tvivl om den europæiske vilje til frihandel, men også understreger en meget vigtig pointe for brexittilhængerne: At eksportorienterede EU-lande står bedre ved at forhandle frihandelsaftaler individuelt end som ét samlet Europa.

For nuværende har EU syv frihandelsaftaler omfattende 31 lande, der afventer ratificering, mens en snes andre frihandelsforhandlinger pågår med 50 lande, heriblandt to af verdens største økonomier USA og Japan.

Det er evident, at hvis 3,5 millioner valloner kan tage en færdigforhandlet frihandelsaftale som gidsel i et ilde anbragt forsøg på lokalpolitisk profilering, underminerer det ikke blot EU’s position i handelsforhandlinger, men vil skærpe den voksende politisk-populistiske fragmentering i Europa.

Med Ceta bortfalder 98 pct. af tolden, ligesom det europæiske marked for landbrugs- og fødevarer åbnes for canadiske landmænd og virksomheder. Omvendt får europæiske virksomheder adgang til det store canadiske marked for offentlige udbud. I det hele taget er Ceta banebrydende, fordi Canada og EU har mange lighedspunkter. Begge ser således ganske ens på statens rolle i samfundsøkonomien samt på værdien af det organiserede arbejdsmarked og en høj grad af miljøbeskyttelse. Hvis EU ikke kan lande aftalen med Canada, ligger den europæiske handelspolitik reelt i ruiner.

I den forgangne uge blev Ceta godkendt af forfatningsdomstolen i Tyskland, om end det ikke skete uden forbehold. Især hersker der tvivl om spørgsmålet om etableringen af en voldgiftsdomstol, der skal afgøre uenighed om investeringer på tværs af grænserne. Taget for pålydende vil canadiske virksomheder kunne indbringe europæiske stater direkte for voldgiftsdomstolen uden først at skulle gå via de nationale domstole i det EU-land, hvor striden reelt er hjemmehørende. Det er samme element, der udgør det væsentligste stridspunkt i frihandelsforhandlingerne med USA.

Omvendt er det forståeligt, at den canadiske regering ikke kan acceptere at indgå en frihandelsaftale med et samlet Europa, hvor canadiske virksomheder skal indrette sig efter retssystemet i hvert enkelt af de 28 EU-lande.

I en tid, da stærke kræfter – herunder begge præsidentkandidater i USA – bevæger sig i en markant mere protektionistisk retning, da verdenshandelen er stagnerende, og da den globale økonomiske vækst og jobskabelse lider som følge heraf, er frihandelsaftaler vigtigere end nogensinde.

Siden Anden Verdenskrig har frihandel løftet mange hundrede millioner mennesker ud af fattigdom ved at skabe økonomisk vækst og beskæftigelse.

Det vil være ubærligt, hvis en håndfuld populistiske valloner skal kunne ødelægge en vidtrækkende frihandelsaftale, som vil gavne det store flertal af sande europæere.

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Den store vælgerbestikkelse truer

Dansk politik lige nu er totalt uberegnelig. Risikoen er, at det store overbud venter i valgkampen. Det må ikke ske.
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her