Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Tyrkiet har bevæget sig væk fra EU

Natten til lørdag forsøgte dele af det tyrkiske militær at kuppe sig til magten i Tyrkiet. Landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, appellerede til befolkningen om at gå på gaden for at protestere. Kuppet blev afværget.

Så meget står fast efter godt et døgns dramatiske begivenheder i især storbyerne Istanbul og Ankara. Hvad konsekvenserne bliver af det mislykkede forsøg på at overtage magten er betydeligt vanskeligere at sige noget om.

Militæret har en – lidt besynderlig – tradition for at være forfatningens vogtere i Tyrkiet. Det ser det som sin særlige opgave at vogte over Atatürks sekulære stat, og det ser det som sin pligt at gribe ind, hvis den sekulære stat er truet. Det har militæret gjort før. Da Erdogans islamiske AKP-parti blev genvalgt med næsten halvdelen af vælgerne i ryggen i 2011, raslede militæret også med sablerne, men på det tidspunkt var militærets så tidligere stærke status allerede svækket. En demokratisk kontrol over militæret var en af de reformer, som tyrkerne skulle gennemføre for at få adgangsbillet til at forhandle med EU.

Der er ingen tvivl om, at Erdogan har udfordret demokratiet og de sekulære principper til det yderste i den tid, som AKP har haft magten i Tyrkiet. Demokratiske principper om hensyntagen til mindretal synes ikke eksisterende, og der kan listes talrige eksempler på, at Erdogan har brugt magten til at lukke munden på kritiske journalister og dommere. Da AKP vandt valget, håbede nogen på, at Tyrkiet kunne udvikle sig til en moderne demokratisk stat styret af et islamisk parti. Udviklingen har desværre vist, at det ikke har været tilfældet.

Da det i løbet af lørdagen stod klart, at kupforsøget var afværget, stod Vestens ledere stort set samlet om at erklære deres støtte til Tyrkiets demokratiske institutioner. Erdogan er, uanset om man bryder sig om ham eller ej, den mand, som tyrkerne har valgt som præsident.

Med i billedet hører, at Tyrkiet, som grænser op til Syrien, Iran og Irak, har så stærk en geopolitisk placering, at europæerne er nødt til at samarbejde med landet, eller Nato-partneren om man vil. At Erdogan har formået at udnytte den situation til det yderste er den aftale, som EU for nylig indgik om håndtering af flygtningesituationen et udmærket eksempel på. Ud over at tage sig pænt betalt, fik Tyrkiet også brudt isen i de tilfrosne forhandlinger med EU.

Europas statsledere kan i første omgang ånde lettet op. Et militærkup i Tyrkiet vil vanskeligt kunne lade sig håndtere i den nuværende spændte situation. Og det viser med al sørgelighed, hvor skrøbeligt et demokrati Tyrkiet er. Men nu gælder det om at vise, at den støtte, som udgik, ikke var en støtte til Erdogan, men til demokratiet, og det betyder også, at presset på selvsamme Erdogan skal fastholdes, så han ikke udnytter situationen til at rense endnu mere ud blandt sine modstandere. De første nyheder dagen derpå fra Tyrkiet var ildevarslende: Ifølge nyhedsbureauet Reuters blev over 2.700 dommere øjeblikkeligt fjernet fra deres embede.

Ethvert mislykket kup får følge af konspirationsteorier, og det varede da heller ikke længe, før man kunne læse, at kuppet var iscenesat af Erdogan selv med det formål at styrke sin egen magt. Det lyder trods alt for fantasifuldt, men der er næppe tvivl om, at Tyrkiets drevne præsident vil kunne forstå at udnytte situationen til egen vinding. De dramatiske begivenheder i Tyrkiet er en tydelig demonstration af, at EU-medlemskab på ingen måde er inden for rækkevidde.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.