Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Hvis nu Kina havde vundet, ville Beijing sikkert have anerkendt afgørelsen

Kina har tabt en international retssag og opfører sig lidet elegant. Det kan blive værst for landet selv.

Kina er et diktatur, hvilket ikke kan være en overraskelse for nogen, og slet ikke kineserne. Statsansatte bøller forfølger systemkritikere, som bliver fængslet for et godt ord, bogstavelig talt. Samme behandling tildeles menneskeretsadvokater. Amnesty International anslår, at der henrettes flere tusind mennesker hvert år – efter at have været igennem et retssystem, der kunne kaldes en parodi, om ikke resultatet var så sørgeligt; hvis Amnestys skøn står til troende, eksekveres flere dødsdomme i Kina end i resten af verden tilsammen.

På trods af disse modbydeligheder har Riget i Midten, som det også kaldes, udadtil i vidt omfang formået at optræde som en ordholdende partner. Det har i dag en af verdens tungeste økonomier, alene USA skylder Kina mere end 1 billion dollar. En af Danmarks største ambassader ligger i Beijing; det er ikke først og fremmest for at vejlede kinesere i demokrati, det gælder mest om at øge eksporten.

Denne udvikling som måske indirekte kunne fremme et åbent samfund, fordi handel automatisk kræver kontakt med omverdenen – har kun været mulig, fordi Kina siden slutningen af 1970’erne har tilpasset eller vedtaget omkring 3.000 love, der skulle give markedsøkonomien en juridisk og internationalt orienteret indramning. Det førte til landets optagelse i Verdenshandelsorganisationen (WTO) 2001.

Også når det gælder forhold, hvor der ikke direkte står økonomiske interesser på spil, har Kina vist sig som en nogenlunde tilforladelig stormagt, ikke mindst over for det uberegnelige Nordkorea. Igen: Kina er et diktatur, men har åbenbart søgt en plads i det internationale samfund, og det var rigtigt at tage den udstrakte hånd. Tanken var, at jo mere et regime syltes ind i internationale aftaler, åbner for turismen og selv sender ferierejsende rundtom på kloden, des mindre totalitært kan det optræde.

Den regel blev ved ugens begyndelse sat ud af kraft af Kina selv. En international domstol i Haag afviste Beijings krav på omfattende dele af Det Sydkinesiske Hav. Kineserne har de seneste år ført sig frem i området, der menes rigt på råstoffer, og Filippinerne havde anlagt sagen. Kinas krav er blevet afvist på praktisk taget alle punkter.

Det er jo ikke ualmindeligt, at der i en retssag er en vindende og en tabende part, og hvis nu Kina havde vundet, ville Beijing sikkert have anerkendt afgørelsen og rost dommerne. Men nu tabte kineserne, og Beijing meddeler, at kendelsen ikke er det papir værd, den er skrevet på, og i øvrigt bygger på »fordrejede kendsgerninger, fejlfortolkede love og en bunke løgne«.

Du store kineser. Er vi tilbage ved kulturrevolutionen? Er domstolen en papirtiger?

Nej. Alle har flyttet sig et godt stykke siden det voldsomme tiår fra 1966, hvor kineserne, efter ordre fra formand Mao, virkelig gik amok. Og domstolen er et anerkendt og seriøst internationalt forum. Var man polemisk, kunne man sige, at hvis der var nogen, som havde erfaring med fordrejning, fejlfortolkning og løgnehistorier, er det kineserne. Men det er vi ikke. I stedet gør vi stilfærdigt opmærksom på, at uden respektering af folkeretten og efterlevelse af internationale aftaler falder den verden, som gode kræfter søger at holde sammen, fra hinanden, og alle bliver tabere. Til dels er de kommunistiske magthavere ofre for deres egen nationalistiske propaganda, der skulle aflede befolkningen fra partiets mangler. Det er op til Beijing at justere sine synspunkter. Ellers bliver det nok værst for styret selv.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.