Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Man kan ikke sige andet, end at Erdogan har en betydelig underholdningsværdi

Den tyrkiske præsident har mistet al international respekt, men det største offer for hans optræden er hans eget land.

Man kan ikke sige andet, end at Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har betragtelig underholdningsværdi, især når man betragter hans forhold til Tyskland.

For nogle måneder siden hidsede han sig op over et smædedigt og fik lov at føre en sag om majestætsfornærmelse ved domstolen i Mainz; andre juridiske efterspil fulgte. Sidste måned blev han stjernetosset over, at Forbundsdagen i Berlin dristede sig til at kalde massakren mod måske mere end halvanden million armenere for 100 år siden folkemord.

Hævnen for denne ellers ret indlysende konstatering leveres i disse dage. Erdogan har forbudt tyske parlamentarikere at besøge Incirlik, en vigtig flyvestation i det sydlige Tyrkiet nær grænsen til Syrien. Her er stationeret bl.a. tyske soldater og overvågningsfly, der som led i en international aktion skal bekæmpe Islamisk Stat (IS) og forsvare Tyrkiet.

Som tak for denne håndsrækning forhindrer den tyrkiske præsident, at medlemmer af Forbundsdagen kan aflægge visitter på stedet. Det er ellers en hævdvunden tradition, at parlamentarikere fra alle partier, ofte anført af en minister, kigger forbi de steder, hvor tyske soldater forretter tjeneste i det fremmede, ofte under vanskelige forhold. Danske og andre demokratiske landes folkevalgte gør noget lignende. Det kan give de udsendte en fornemmelse af ikke at være glemt, og de besøgende kan få førstehåndsindtryk, som er anderledes levende end et tørt beslutningsforslag eller en sikkerhedspolitisk redegørelse.

Som sagt, Erdogan har en betragtelig underholdningsværdi, og han er vel mere til sultanantræk end kjole og hvidt garneret med laksko og cigaretrør, som det moderne Tyrkiets grundlægger Atatürk var kendt for.

Erdogans opførsel er imidlertid ikke kun latterlig, den er også beskæmmende for en nation, der bestandigt påberåber sig retten til at være en del af Europa, og er Natos vigtigste forpost til nogle af Mellemøstens værste regimer. Det største offer er hans egen befolkning. Akademikere, som ytrer den svageste kritik af præsidenten, udelukkes fra universiteter. Tyrkiet er nu et af de lande i verden, der fængsler flest journalister. Forleden blev en forholdsvis moderat regeringschef fyret, åbenbart fordi han ikke havde bøjet sig dybt nok i støvet over for den store leder.

Parlamentarikere i Berlin har, meget forståeligt, truet med ikke at forlænge det mandat, som danner grundlag for de tyske soldaters udsendelse til Incirlik. Det vil næppe ske, for missionen er også i verdenssamfundets interesse. Tyrkiet behøver heller ikke frygte en nedgradering af sit Nato-medlemskab, selv om den er gal med menneskerettighederne – lige så lidt som f.eks. Polen, hvor der også er problemer med at opretholde grundlæggende, retsstatslige principper. I disse urolige tider må forsvarsalliancen stå sammen.

Men Erdogans tid som en internationalt respekteret leder er omme, og han skubber sit land stadig mere mod afgrunden. Den tyrkiske lira er på en glidebane, udenlandske investorer, der tidligere har betragtet Ankara som en klippe i et frådende hav, viger tilbage for nye projekter. Han har et vist afpresningspotentiale som følge af aftalen om at fastholde bl.a. syriske asylsøgere på vej mod Europa. Men det er netop afpresning. Han har ingen fornuftige argumenter. Måske tror han, at han snart kan gå på vandet. Det bliver en brat opvågnen, både for ham selv og – mere smerteligt – for en tyrkisk befolkning, der de seneste årtier havde bevæget sig i demokratisk retning og fortjent bedre.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.