Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Vi skal lære af krigen – ikke sparke over skinnebenet

Det vil blive helt uoverskueligt, hvis en regering skal kunne stilles juridisk til ansvar for sine beslutninger. Skal vi så også have placeret ansvaret for verdens højeste skattetryk?

Helt rutinemæssigt har en britisk undersøgelseskommissions længe ventede rapport om krigen i Irak ført til krav om, at en sådan undersøgelse også bør gennemføres i Danmark.

Man husker, at regeringen nedlagde den Irak-kommission, som var nedsat af den forrige regering, men som efter to års tilløb stort set ikke havde flyttet sig ud af stedet. Nu skal et hold historikere så gennemgå materialet, men uden mulighed for at placere et juridisk ansvar. Det er naturligvis især denne pointe, der smerter dem, som efterhånden forekommer besat af ønsket om at give tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen et sidste spark. Som om det ville gavne noget som helst – og mindst af alt da bidrage til en seriøs debat om den danske krigsdeltagelse, dens succeser og fejltagelser, og hvad vi i øvrigt kan lære af den skelsættende, kollektive erfaring, som en krigsdeltagelse til alle tider har været.

I den britiske debat er der nu rejst alvorlig kritik af både beslutningsgrundlaget for Storbritanniens deltagelse i Irak-krigen og af selve krigens førelse. Undersøgelseskommissionens leder, John Chilcot, lagde ikke fingrene imellem, og tidligere premierminister Tony Blair viste sig tilpas brødebetynget. Ja, der blev begået en række fejl, og nej, man havde ikke taget tilstrækkeligt højde for den hvepserede af et religiøst segregeret samfund, der i 1.400 år har været martret af konflikten mellem shia- og sunnimuslimer. Man gjorde, hvad man fandt rigtigt og efter bedste evne, men det var ikke godt nok.

Det har så i den hjemlige debat fået diverse eksperter til at mene, at der nok ikke er mange tilbage, der ønsker at spise frokost med Tony Blair. Sådan blev det formuleret, og dermed er alt vist også sagt om, at nytteværdien af en tilsvarende undersøgelse i dansk regi vil være til at overse. Debatten om Irak-krigen er så hårdt optrukken og gennempolitiseret, at det desværre kun var alt for tydeligt, hvad der var SRSF-regeringens hensigt med at nedsætte en kommission. Dæmonen Fogh Rasmussen, som så suverænt dominerede dansk politik i 00’erne, skulle sættes på plads, når man nu ikke evnede det på andre måder, mens tid var på Christiansborg. Kun godt, at den nye regering afblæste denne gustent indenrigspolitiske manøvre, men også godt, at der gennemføres et egentligt, historisk udredningsarbejde om krigen og dens veje og vildveje. Krig er en så grænseoverskridende aktivitet, at et åbent samfund altid skal gøre, hvad det kan, for at lære af erfaringerne – men det er dét, der bør være hensigten og ikke at sparke bagud.

Hvor ender demokratiet, hvis en regering må påregne at få større beslutninger endevendt i kommissionsundersøgelser? Det kan aldrig føre noget godt med sig. Politikere skal strides med andre politikere med politiske midler, ikke juridiske. Hvem har ansvaret for, at Danmark har fået verdens hårdeste skattetryk? Hvilke politikere skal stilles juridisk til ansvar for de beslutninger, der har ført frem til denne bedrøvelige tilstand? Nej, vel; det vil slet ikke gå – i hvert fald vil listen over kommissionsundersøgelser, der skal stille tidligere politikergenerationer til ansvar, blive uendeligt lang.

Man kan også spørge, hvad en dansk undersøgelse skulle kunne bidrage med til det samlede billede af Irak-krigen, som den britiske rapport ikke allerede har klarlagt. Der vil være nogle rent danske beslutningsprocesser, som vil være interessante, og som bør frem i lyset til fælles bedste. Det er der også udsigt til vil ske med den historiske redegørelse, der er sat i gang. Krig er for vigtig en erfaring til at blive en del af et småtskårent politisk opgør på Christiansborg.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.