Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Theresa May - det eneste lys i det britiske mørke

I landets mørkeste timer er briterne udsat for et kollektivt svigt fra de folkevalgte.

Beslutningen om at forlade EU har udløst den alvorligste krise i Storbritannien siden Anden Verdenskrig. Usikkerhed og rådvildhed mærkes overalt, pundet rasler ned, og hundrede tusinder af arbejdspladser er bragt i fare.

Når orkanen raser, er der behov for ro og overblik på kommandobroen – og et fast greb om skibets rat. Men Storbritannien har reelt været uden ledelse siden EU-afstemningen den 23. juni. To timer efter det ulykkelige afstemningsresultat besluttede premierminister David Cameron at gå fra borde – trods gentagne løfter om at blive på broen og føre skibet sikkert til kaj uanset hvad.

Hele det politiske system er lammet af nedsmeltning. Interne magtkampe paralyserer landets tre største partier, og intet tyder på, at dette ødelæggende vakuum aftager før tidligst om to måneder, når De Konservative har valgt en ny leder og dermed den næste premierminister.

I landets mørke time er briterne udsat for et kollektivt svigt fra de folkevalgte. Man måtte forvente, at den historiske turbulens ville få politikerne til at træde i karakter og i flok værne om briternes tarv. Men i stedet er de mere optagede af at score hurtige point og at løbe fra deres ansvar. Det er en skændsel og en skamplet på det britiske folkestyre.

I Labour er situationen selvforskyldt utålelig. Den venstresnoede partileder Jeremy Corbyn har længe mødt modstand fra store dele af parlamentsgruppen, som benyttede brexitafstemningen til at foranstalte et kupforsøg. Det har lammet partiet, og timingen kunne ikke være dårligere.

Uafhængighedspartiet (Ukip) har i årtier dannet frontlinje i kampen mod det britiske EU-medlemskab, men to uger efter partiets ultimative triumf meddelte den altdominerende partileder Nigel Farage så, at han i øvrigt vil trække sig for at få mere tid til sig selv. Det er overflødigt at tilføje, at han ikke efterlader en konkret plan for, hvordan Storbritannien skal klare sig uden for EU.

Men mest utilgivelig er premierminister David Camerons mangel på dømmekraft og ansvarlighed. Den unødvendige EU-afstemning udsprang ikke af et bredt nationalt krav, men af Camerons personlige politiske ambition om at stække EU-modstanderne på højrefløjen i hans eget konservative parti og i det fremstormende Ukip. Hans plan var, at et nej til brexit skulle lukke munden på EU-brokkehovederne, men den lykkedes som bekendt ikke, hvorefter premierministeren valgte den nemme løsning: at lade andre feje op.

Man skulle tro, at de ypperste kræfter blandt de konservative EU-modstandere så stod klar til at rykke ind i Downing Street 10 med tykke drejebøger for det videre brexitforløb. Men nej, de svigtede også. Den tidligere London-borgmester Boris Johnson og justitsminister Michael Gove var oplagte bud, og det lå i kortene, at Johnson skulle gå efter premierministerposten, hvis folkeafstemningen endte med brexit. Men Gove dolkede ham i ryggen, og på grund af sin selviske og usympatiske adfærd blev Gove også selv stemt ud af kapløbet om nøglerne til Downing Street 10. Brexittilhængernes eneste bud på en ny premierminister er nu energiminister Andrea Leadsom, som synes mere optaget af homoægteskaber og rævejagt end af at løse den værste krise i mands minde.

Det eneste lys i mørket er, at indenrigsminister Theresa May står som favorit til at vinde det konservative opgør om premierministerposten. I modsætning til Leadsom er hun en erfaren politisk sværvægter med råstyrke og forudsætninger for at trække Storbritannien ud af det selvskabte morads.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.