Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Et spøgelse går gennem Sverige

Den svenske virkelighed bliver stadig mere uordentlig og uregerlig.

Efter de seksuelle overgreb og intimideringer mod kvinder nytårsaften i Köln og andre tyske byer er der kommet et øget fokus på planlagt voldtægt og gruppevoldtægt i forbindelse med musikfestivaler og andre udendørsarrangementer, selv i vort ellers så politisk kyske naboland, Sverige.

Således har det skabt en vis furore i svenske medier, at en række personer er blevet anholdt og tiltalt for voldtægt under to forskellige musikfestivaler i henholdsvis Karlstad og Norrköping i sidste uge, hvor mindst 15 unge kvinder skulle være blevet seksuelt forulempet, og 50 anmeldelser indtil videre er modtaget af svensk politi. Ved festivalen i Karlstad er nogle af gerningsmændene beskrevet som uledsagede migranter, og tidligere på året indledtes en undersøgelse i politiets egne rækker på en begrundet mistanke om, at politiet har medvirket til at sløre identiteten af de mænd, der stod bag en række lignende overgreb ved en festival i Stockholm sidste år. Gerningsmændene havde angiveligt den ”forkerte” etniske baggrund.

Alle disse hændelser kommer, efter at de store svenske medier i tiltagende grad er blevet anklaget for at skjule den skinbarlige virkelighed for seere, lyttere og læsere. Lagt sammen er sagerne særdeles prekære. Ikke alene politiets, mediernes og myndighedernes troværdighed står på spil. Det er værre endnu, eftersom hele den idylliserede, multikulturelle og meget svenske fortælling risikerer at forlise, hvis ikke systemet får genoprettet ordenen, og det sidste bliver stedse sværere, fordi den svenske virkelighed generelt set bliver stadig mere uordentlig og uregerlig.

I første omgang vil de seneste hændelser formentlig få den siddende socialdemokratiske regering til at skærpe straffen for seksuelle overgreb. Samtidig ser man en ny tendens til, at selv svenske public service-medier begynder at kradse i mere end overfladen og afdækker en større radius og dybde af den svenske hverdag i folkevandringens tidsalder. Modstræbende gransker svenske reportere, medier og bloggere mere af det nye Sverige. Når medierne kaster sig over det ene tabu efter det andet med relation til indvandringen sydfra, er det på mange måder research for åbne mikrofoner. Så uvant er de svenske medier med at beskrive den sociale, men politisk ukorrekte virkelighed, som den nu engang er. For første gang i meget lang tid er det at følge de tidligere så pæne og velfriserede svenske dagblade pludselig en øvelse i journalistik.

Det er på flere måder et spøgelse, der går gennem Sverige; en slags forvandling. Den svenske offentlighed er ved at blive en offentlighed. Det lyder som en selvfølge, men udtrykker de store forandringer, der er undervejs, ikke mindst i erkendelsen af, at mediernes opgave ikke er at forskønne virkeligheden, men at beskrive den så nøgternt som muligt.

Hvor det vil føre Sverige hen, er endnu umuligt at sige med sikkerhed, men det er i det mindste glædeligt, at fiktion ikke i samme omfang som tidligere forveksles med faktuelle forhold. Forleden kunne man f.eks. i den skånske avis Sydsvenskan læse et grumt, men veldokumenteret portræt af Malmø, som havde været aktuelt allerede for 15 år siden, men i dag kommer til at fremstå som en slags nekrolog. For 40 år siden var Malmø en rig og stolt arbejderby. I dag er den forgældet, segregeret og i færd med at sprænges i klaner og kvarterer, mens arbejdsløsheden vokser og vokser.

Malmø er en trykkoger, konkluderede en professor. Tænk sig, det sagde han. Til citat. I en svensk avis. Det kan vise sig at være begyndelsen på en ny realisme.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.