Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Den østrigske gyser

Omvalget i alpelandet åbner for interessante perspektiver.

Lad os forestille os en politisk spændingsroman: Der er præsidentvalg i et mindre land, og den endelige dyst foregår mellem to mænd, lad os kalde dem Norbert Hofer og Alexander Van der Bellen. Førstnævnte er favorit ifølge meningsmålinger og udspørgninger ved stemmestederne. Men det bliver sidstnævnte, som vinder. Det er en papirtynd sejr, der imidlertid ankerkendes af modstanderen.

Så går der nogle uger, og det står klart, at valget må gå om. Van der Bellen, der troede, at han skulle være præsident, bliver det måske ikke alligevel. Og Hofer har en overordentlig god mulighed for at slå rivalen.

Man ville kalde det fantasifuldt, men det er, hvad der er sket i Østrig. Resultatet er kendt ugyldigt af landets forfatningsdomstol, en ny valghandling står for døren i sensommeren.

Domstolens afgørelse er efter bogen. Især ved optællingen af brevstemmer blev regler overtrådt, og delresultater fra valgstederne blev lækket til medier og andre ganske ulovligt.

Det bør noteres, at der ikke blev fundet de ringeste tegn på svindel. Heller ikke de sammensværgelsesteorier, som de såkaldte sociale medier har budt på i righoldigt omfang, har vist sig at holde vand. Der er efter alt at dømme ikke fiflet med resultatet. Hvad der er tale om, er almindelig slendrian, og den bør naturligvis ikke finde sted.

Der åbnes imidlertid nye perspektiver. Hofer er fra FPÖ, der kan sammenlgines med Dansk Folkeparti. Det prøver at videreføre arven fra salig Jörg Haider, som forlod bevægelsen og oprettede et konkurrende foretagende i 2005, men stadig præger tænkemåden og opførslen blandt de ofte populistiske nationalkonservative i Østrig. Kønt er det ikke, nogle af dem – bl.a. Hofer – har forbindelse til organisationer, der drømmer sig tilbage til et germansk storrige.

Hofer, der i valgkampen, som nu skal gentages, optrådte som en svigermors drøm – høflig, velklædt og for nogle ligefrem charmerende – har rimelige udsigter til at at ændre udfaldet. Van der Bellen er 27 år ældre og kan virke lidt vrissen, om end han formentlig ville være en værdigere præsident. Desuden kan FPÖ fremstille sig som offer for det første valg, så det kan håbe på nogle sympatistemmer i den anledning. Nationen synes delt lige over mellem Van der Bellens mere kosmopolitiske syn og Hofers EU- og indvandrerkritiske holdninger, så der skal ikke meget til for at tippe resultatet.

Dermed kan det drama, som den amerikanske historiker Anne Applebaum for nylig forudså muligheden af, blive endnu mere krydret. Applebaum pegede på, at Europa, som vi kender det, kan ophøre med at eksistere, hvis Storbritannien vælger at forlade EU og Donald Trump vinder det amerikanske samt Marine Le Pen næste års franske præsidentvalg.

I dag er brexit en realitet, i hvert fald hvis man skal tage de britiske vælgere alvorligt. Trumps chancer for en sejr synes dalende, men Le Pen, der vil have Frankrig ud af Nato og euroen, fører i målingerne. Hofer kan blive den første demokratisk valgte præsident fra noget, der ligner.

Det er muligt, at det britiske brexitkaos kan have en formildende indflydelse på protestvælgerne i Østrig, som i Spanien for nogle dage siden. Med al respekt for alpelandet er Wien heller ikke den tungeste spiller på dette kontinent. Men det østrigske omvalg kan sætte yderligere fart i en udvikling, som bliver vanskelig at håndtere. På den måde bliver det østrigske valg en gyser. Endnu en gang.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.