Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Sommer og Tour – lad den bedste mand vinde

Sportens attraktion ligger muligvis deri, at den befrier os fra verden, som den er, og fører os ved hjælp af levende billeder og lyd over i en verden, som den kunne være.

Når Tour de France begynder i dag i Mont-Saint-Michel på den franske atlanterhavskyst, hvor de allierede tropper gik talstærkt i land i sommeren 1944, er der lagt op til tre ugers dramatik, rivalisering og underholdning for et stort og vedholdende publikum. Selv om vort plagede kontinent mildest talt har andet at tænke på, og europæerne holder sommerferie og for øvrigt ser EM i fodbold, er verdens største etapeløb for spektakulært og historisk til, at man helt kan sidde det overhørig. Tænder du tv eller radio i løbet af juli, kan cykelløbet være svært at undgå.

Det har ellers ikke skortet på advarsler og malurt i bægeret. Dopingspøgelset har huseret i cykelsporten i årtier, og op igennem 90’erne og 00’erne fulgte den ene skandale efter den anden. Det er en ringe trøst, at doping i et eller andet omfang har været en del af sporten lige siden dens fødsel for mere end 100 år siden, og at doping sandelig findes i mange andre professionelle idrætsgrene. Målet må alle steder være ædel kappestrid med alle de til rådighed stående lovlige midler, herunder naturligvis hævntørst og vrede.

Det er sjældent fromme idealer alene, der driver atleter mod det ypperste, og vi er som regel bedst tjent med ikke at vide eller høre, hvad der driver de bedste og mest sejlivede fremad. Det er næppe skønsang, rundbold og anerkendende pædagogik.

Cykling udgør en prisme for menneskelig aktivitet. Professionelle cykelryttere stræber som alle andre ikke kun efter sejren eller podiet, men tillige efter at ligne de bedste. De og vi vil have, hvad de andre har, og indimellem bliver rivaliseringen vigtigere end objektet. I begæret imiterer vi hinanden, og det er derfor, at modstanderne ofte ligner hinanden til forveksling, uden at de kan se det selv.

På de franske landeveje i juli kan denne iboende, almenmenneskelige strid kendes på de forskellige trøjer, den gule, den grønne, den prikkede og de mange holdtrøjer, men der findes også en hædersbevisning til dagens mest angrebsivrige rytter; han får lov at køre med rødt rygnummer. Cykelsportens charme ligger i disse konkrete forskelle og distinktioner.

Man kan hævde, at cykelsporten i en vis forstand flugter med de franske kampråb om frihed, lighed og broderskab, men sporten er samtidig, ikke mindst i de professionelles rækker, en fortælling om de mange, små og afgørende forskelle, roller og opgaver. Kender man ikke til dem, ser det hele ens og formålsløst ud. For hver stjerne er der mindst en håndfuld vandbærere og slidere. I front ser vi favoritterne Chris Froome, Alberto Contador og Nairo Quintana. Men udenom og bagved findes der ryttere med navne, som vi først vil lære at udtale, når de 21 etaper er forbi i Paris den 24. juli, mens flertallet vil glide bort i glemslens mørke. Cykling er om noget en øvelse i hierarki.

Der er dem, der mener, at sommeren først er skudt i gang, når Touren begynder. Andre, mindre passionerede tilskuere kan eventuelt finde et kortvarigt hvile foran tv-skærmen, bedst som Europa bevæger sig ind i tumultariske tider, og lade rytterne om at blive stakåndende og desperate. Her ligger sportens attraktion muligvis også: Den befrier os fra verden, som den er, og fører os ved hjælp af levende billeder og lyd over i en verden, som den kunne være. I den henseende står cykling ikke i skyggen af hverken fodbold eller nogen anden konkurrencesport. Må vi blive forskånet fra terror i menneskemængden. Og lad så den bedste mand vinde.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.