Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Erdogan vil ud af den tyrkiske blindgyde

Hvis en realistisk vej mod et egentligt EU-medlemskab skal genoptages, skal Erdogans Tyrkiet sende helt andre og mere imødekommende signaler. Erdogan har i længere tid kun flyttet Tyrkiet længere væk fra EU.

10 terrorangreb på mindre end ét år siger alt om, at Tyrkiet er i frontlinjen i kampen mod Islamisk Stat og andre mellemøstlige kræfter med en ekstremt destruktiv dagsorden.

Det koordinerede selvmordsangreb tirsdag på Istanbuls Atatürk-lufthavn, der med sine 42 millioner passagerer og 315.000 kommercielle flyvninger om året er blandt verdens travleste, dræbte 41 og sårede flere end 200.

Effekten er indiskutabel. Amerikanske statsborgere frarådes nu at rejse til Tyrkiet, og titusinder af europæiske turister vil formentlig drage samme konsekvens, hvilket vil være et hårdt slag mod tyrkisk økonomi.

Det seneste terrorangreb kommer, netop som Tyrkiet er ved at bevæge sig ud af den diplomatiske blindgyde, som præsident Recep Tayyip Erdogan har styret både landet og sig selv ind i ved ikke mindst at blotlægge en personlig sensitivitet, der ikke er forenelig med at beklæde et præsidentembede i et demokratisk land. Med få dages mellemrum har Tyrkiet bilagt en årelang strid med Israel samt gjort tilnærmelser til Rusland i retning af en normalisering.

Forholdet til Israel har været anstrengt, siden israelske soldater i 2010 dræbte tyrkiske aktivister om bord på en konvoj af skibe med nødhjælp til Gaza. Israel vil nu betale økonomisk kompensation til de dræbtes familier, mens Tyrkiet atter vil få handelsmæssig og humanitær adgang til Gaza.

Sandsynligvis indebærer udsoningen også, at Tyrkiet vil kunne få naturgas fra de store israelske forekomster i Middelhavet og dermed komme et skridt nærmere ambitionen om at blive knudepunktet for strømmen af energi fra Centralasien og Mellemøsten til Europa. Hvis optøningen i forholdet mellem Iran og Vesten fortsætter i de kommende år, sidder Tyrkiet i en nøglerolle, idet Iran råder over verdens største reserver af naturgas.

Præsident Erdogan har samtidig i et overraskende brev til sin russiske kollega Vladimir Putin undskyldt for Tyrkiets nedskydning af et russisk jagerfly samt kondoleret over det tab af menneskeliv, som nedskydningen medførte. Indtil videre har reaktionen fra Kreml været tilbageholdende, men en opblødning i forholdet vil kunne betyde en genoptagelse af de handelsmæssige relationer og atter gøre det muligt for russiske turister at vende tilbage til de tyrkiske strande.

På nuværende tidspunkt er det for tidligt at vurdere, om der er tale om et egentligt udenrigspolitisk kursskifte fra præsident Erdogan. Dertil har han vist sig at være for svingende og personligt forfængelig, og der er heller ingen tegn på opblødning i den indenrigspolitiske kurs, der alt for ofte forlener hans styre med et skær af regulært gangsterregime.

Der må dog ikke herske nogen tvivl om, at man især fra europæisk side bør arbejde på at fremme den nye proces. Dels er det vitalt at befæste sammenholdet med Tyrkiet i krigen mod terror og Islamisk Stat. Dels er Tyrkiet alt for vigtig en økonomi til, at Europa kan støde landet regulært fra sig. Men hvis en realistisk vej mod et egentligt EU-medlemskab skal genoptages, skal Erdogans Tyrkiet også på den front sende helt andre og mere imødekommende signaler. Erdogan har i længere tid kun flyttet Tyrkiet længere væk fra EU.

Men Tyrkiet har i al væsentligt levet op til aftalen med EU om at bremse strømmen af flygtninge og migranter og derfor fået realitetsforhandlinger om et medlemskab. Her er det afgørende, at begge parter er sig de langsigtede perspektiver bevidst, så det overordnede mål om at forankre Tyrkiet i Europa ikke tabes helt af øje. Lige nu er der meget langt igen.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.