Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Vælgerne har talt - ansvaret er politikernes

På sin vis giver et parlamentsvalg mening, når man tænker på, at omkring 550 af Underhusets 650 medlemmer er tilhængere af Storbritanniens EU-medlemskab og i dette vitale spørgsmål tydeligvis ude af trit med deres vælgere.

Risikoen for, at et flertal af de britiske vælgere ved folkeafstemningen den 23. juni ville sende Storbritannien ud af EU, har længe været latent. Det er derfor mere end forbløffende, at der i Whitehall tilsyneladende ikke eksisterer en drejebog for, hvordan situationen nu skal håndteres.

Tværtimod er verden vidne til en politisk krise, der udvikler sig time for time og reelt efterlader tvivl om, hvordan Storbritannien skal ledes i de kommende måneder, der vil blive kritiske for landets fremtidige tilknytning til EU.

Så dramatisk har hændelsesforløbet været siden fredag morgen, at det efterlader indtrykket af politisk amatørisme og hasardspil med verdens femte største økonomi.

David Camerons beslutning om at vige premierministerposten er forståelig, da han tabte folkeafstemningen, men det er ikke udtryk for politisk ansvarlighed at lade spørgsmålet om, hvem der skal efterfølge ham, vente til De Konservatives partikongres til oktober i Birmingham.

Udsigten til tre måneders politisk handlingslammelse på et så kritisk tidspunkt i Storbritanniens historie er ikke blot meningsløs, men kan vise sig destruktiv, fordi de fleste andre interessenter ud fra rettidig omhu er begyndt at agere, som om Storbritannien allerede har forladt EU.

I det hele taget virker det, som om centrale skikkelser i britisk politik er groggy, da de forsøger at lade, som om folkeafstemningen ikke har fundet sted, og at der ved en mirakuløs hændelse viser sig en mulighed for at forblive som medlem på uændrede vilkår. Da der i såvel Underhuset som Overhuset er solide flertal for et fortsat britisk EU-medlemskab, må det i det hele taget anses for problematisk, at det er folkeafstemningens store tabere, som nu skal formulere den strategi, der skal anvendes i forhandlingerne med EU.

Det er ikke kun De Konservative, der befinder sig i en eksistentiel krise efter det meget bitre interne opgør i månederne op til folkeafstemningen. Oppositionspartiet Labour har over weekenden set et dusin medlemmer af det såkaldte skyggekabinet trække sig og udtrykke mistillid til partilederen, Jeremy Corbyn, der efter deres opfattelse har ført en tankevækkende uengageret kampagne for at få Labour-vælgerne til at støtte partilinjen og stemme for et fortsat EU-medlemskab. Foreløbige data viser, at mange traditionelle Labour-vælgere stemte for brexit.

Presset på Jeremy Corbyn er så stort, at det tegner konturerne af et formandsopgør, hvilket sammen med det politiske vakuum hos De Konservative reelt skaber en konstitutionel krise, der potentielt vil kunne lamme Storbritannien politisk til langt hen på efteråret eller ligefrem udløse et parlamentsvalg på trods af De Konservatives flertal i Underhuset.

På sin vis giver et parlamentsvalg mening, når man tænker på, at omkring 550 af Underhusets 650 medlemmer er tilhængere af Storbritanniens EU-medlemskab og i dette vitale spørgsmål tydeligvis ude af trit med deres vælgere.

Før forhandlingerne med EU går i gang, kan det ud fra en demokratisk betragtning være rimeligt, at de får deres mandat prøvet. På den anden side bevirker den aktuelle nedsmeltning i de to store partier, at det vil være et meget risikabelt forehavende – situationens alvor taget i betragtning.

De politiske realiteter oven på afstemningen er overordentligt barske, men vælgerne har talt. Vi må derfor håbe, at de britiske politikere træder i karakter og lever op til ansvaret for det morads, som de selv har skabt og derfor også har det fulde ansvar for at få håndteret på en ordentlig måde.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.