Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

EU skal altid bestræbe sig på at være det oplagte tilvalg

Briterne er fremdeles vigtige medlemmer i den europæiske familie, og den store samhandel mellem EU-landene – Danmark ikke mindst – og Storbritannien skal ikke kuldkastes.

I en tid, da verdensøkonomien præges af lav vækst, er det sidste, der er behov for, usikkerhed omkring den fremtidige udvikling for verdens femte største økonomi, Storbritannien.

Et relativt beskedent flertal af de britiske vælgere har imidlertid med beslutningen om at ville ud af Den Europæiske Union taget et afgørende skridt ind i det ukendte.

Ingen ved, hvordan fremtiden vil forme sig, når 43 års medlemskab skal afvikles, og der skal findes en modus vivendi for det fremtidige samarbejde.

De britiske vælgere har ikke truffet deres beslutning i blinde.

Under valgkampen er der præsenteret den ene økonomiske vurdering efter den anden, der alle viser, at britisk økonomi på kort sigt må forventes at blive ramt af stagnation, hvis ikke recession. Selv gruppen Economists for Brexit, der argumenterede for den udtræden, som nu skal effektueres, erkender de kortsigtede udfordringer. Omvendt mener de, at perspektiverne på længere sigt tegner ganske lyse.

Det kraftige fald i pundkursen, der satte ind natten til fredag og fortsatte dagen igennem, vil umiddelbart gavne de britiske eksportører, som kan sælge deres varer i pund. Omvendt må briterne, hvis pundet forbliver på det nye, lave niveau, imødese, at importvarer bliver dyrere, ligesom den forestående sommerferie til middelhavsområdet vil efterlade et større hul i privatøkonomien end forudset. Dermed vil de hvide britiske vælgere med en beskeden privatøkonomi, der især har stemt for en udtræden af EU, få anskuelighedsundervisning i konsekvenserne af at stå uden for EU.

Hvorvidt Storbritannien økonomisk vil være bedre stillet uden for EU, som hævdet af vinderne af folkeafstemningen, er alt for tidligt at sige. Så længe den britiske regering ikke har taget det formelle skridt til at påbegynde udmeldelsesprocessen, hvilket næppe ventes at ske, før premierminister David Camerons afløser er fundet, og der er dannet en ny regering, fortsætter Storbritannien som medlem af EU.

Givet vil nogle i EU-systemet og måske i nogle EU-lande føle sig krænkede af, at Storbritannien nu fravælger EU, men briterne er fremdeles vigtige medlemmer i den europæiske familie, og den store samhandel mellem EU-landene – Danmark ikke mindst – og Storbritannien skal ikke kuldkastes; da især ikke fordi mange briter formentlig har turdet stemme nej til EU på grund af håbet om at kunne bevare en eller anden form for tilknytning til det indre marked.

Hvis det flertal, der nu har stemt Storbritannien ud af EU, ad åre måtte få ret i påstandene om, at landet vil klare sig bedre uden for unionen, er der grund til at glæde sig, da de europæiske lande dermed vil kunne erfare, at der eksisterer andre veje end dem, der hidtil har været anvendt i EU.

Efter finanskrisen er Storbritannien gået den modsatte vej af den statsfinansielle smalhals, som Tyskland har været drivkraften bag, og indtil videre har Storbritannien oplevet markant højere vækst og lavere arbejdsløshed end især eurolandene, hvilket ikke må komme briterne til skade, når den diplomatiske skilsmisseproces går i gang.

Når forhandlingerne begynder, er der grund til at håbe, at de fra EU’s side vil ske i respekt for den demokratiske afgørelse, der har udløst dem, og ikke – som antydet fra visse sider – med et meget kontant udgangspunkt for at afskrække andre EU-lande fra at gøre Storbritannien følgeskab.

Politisk som økonomisk skal EU altid bestræbe sig på at være det oplagte tilvalg og ikke, som millioner af briter torsdag den 23. juni demonstrerede, et tillokkende fravalg.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.