Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Kampen mod hash må ikke opgives

Vi har oplevet det før, og vi vil opleve det igen: Horder af velforberedt kampklædt politi stormer hashboderne i den såkaldte fristad Christiania og anholder et større antal hashhandlere. Betydelige lagre af hash i alle hånde kvaliteter og prislag konfiskeres og beslaglægges som bevismateriale. Boderne rives ned og fjernes, og området renses.

Normale, lovlige tilstande er genoprettet. I hvert fald i nogle timer, eller i særlige tilfælde endda i op til flere dage.

Men så står boderne der igen. Handelen trives lystigt, og stærke, tatoverede mænd sørger for, at der ikke bliver fotograferet. Lige indtil næste gang politiet foranstalter en større, velforberedt razzia, beslaglægger store mængder hash og anholder et større antal hashhandlere, som fremstilles i grundlovsforhør og senere idømmes betydelige fængselsstraffe.

Og så videre. Det er simpelthen enerverende, og det er stærkt fristende at følge den tankegang, som i går i denne avis blev fremført af bl.a. senioranklager Anne Birgitte Stürup, tidligere statsadvokat Erik Merlung og tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen: Det har vist sig, at kampen mod hashen ikke kan vindes, og derfor vil den rigtige løsning være at lovliggøre hash og frigive det i almindelig handel, eventuelt i første omgang som en begrænset forsøgsordning.

Den umiddelbare gevinst ville være, at man dermed fjernede forretningsgrundlaget for de forbryderbander, som i dag styrer hashhandelen som en milliardforretning.

Men det går ikke. Af flere grunde. For det første ville en isoleret dansk frigivelse af hashhandelen gøre Danmark til et engros-lager for international hashhandel.

For det andet er og forbliver hash et farligt stof med masser af alvorlige skadevirkninger, i værste fald deciderede hashpsykoser. Men også et mere moderat forbrug af stoffet har alvorlige skadevirkninger, blandt andet på grund af den meget lange nedbrydningstid, som betyder, at stoffet ophobes i kroppen ved regelmæssig brug.

Det lyder tilforladeligt, når erfarne politifolk og advokater erklærer kampen mod hash umulig at vinde, men ved nærmere eftertanke halter argumentationen.

Grunden til, at hashsalget florerer, er jo den banale, lavpraktiske, at der er kunder i butikken. Der er tilstrækkeligt mange mennesker, der betragter sig selv som ellers lovlydige borgere, som understøtter kriminaliteten med deres indkøb.

Og den helt store fejlslutning i lovgivernes håndtering af sagen er, at man har valgt at gøre besiddelse af hash til eget forbrug straffrit.

Det er juridisk dobbeltmoral ud over alle grænser, og hvis man virkelig ønskede at fjerne forbrug af og handel med hash i dette land, ville man sørge for at gøre besiddelsen og forbruget af hash lige så strafbart som den organiserede handel. Men det er lovgiverne sært berøringsangste over for, fordi de derved ville ramme en stor del af befolkningen, som helt misforstået betragter hash som et forholdsvis uskadeligt stof. Det er det ikke, og alene det faktum, at det er ulovligt, må alt andet lige begrænse forbruget. Og begrænses mest muligt skal det, for derved holder man især unge mennesker fra at få spoleret deres indlæringsevne og deres sociale kompetencer og i sidste ende fra uoprettelige følgevirkninger af hashpsykoser. Så længe man ikke tager skridtet fuldt ud og straffer besiddelse af hash også til eget forbrug, beskytter man forbrydernes kundegrundlag. En halvhjertet indsats løser ganske rigtigt ikke problemet.

Men hvad med at prøve en helhjertet?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.