Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Vold og fest

To aktuelle begivenheder i dansk politik påkalder sig opmærksomhed i disse dage. Den ene er overfaldet på forhenværende justitsminister Morten Bødskov, der i forbindelse med en fodboldkamp fik tildelt et knytnæveslag i ansigtet – ifølge det oplyste med en vagt formuleret politisk begrundelse. Den anden begivenhed befinder sig i den modsatte ende af det etiske spektrum, nemlig folkemødet på Bornholm, hvor politikere, mediefolk og politisk interesserede borgere har sat hinanden stævne for i nogle dage at mødes til fredeligt og festligt samvær om den fælles interesse: politik.

Overfaldet på Morten Bødskov kaster en grim skygge over det politiske miljø og minder om de omkostninger, som det kan have at være dansk toppolitiker. Dette overfald er det seneste i en række af mere eller mindre politisk motiverede overfald på politikere.

Nogle af overfaldene har været direkte livstruende, andre mindre farlige, men alle afskyelige i deres afstumpethed.

Den konservative Rasmus Jarlov fik tildelt knytnæveslag i forbindelse med en demonstration mod Dong-salget. Dansk Folkepartis Jesper Langballe fik tildelt knytnæveslag, da han havde forladt et københavnsk værtshus for at gå udenfor og ryge en pibe tobak. Integrationsminister Rikke Hvilshøj blev udsat for et brandattentat, da der blev sat ild til hendes bil og carport ved hendes private hjem.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller blev overfaldet og tilsvinet med rød maling inde på selve Christiansborg. Amtsborgmester Laurits Tørnæs blev udsat for et brandattentat, som kunne have udviklet sig til en mordbrand. Pia Kjærsgaard blev overfaldet med spark og spyt på Nørrebro i København og måtte søge tilflugt i en bankbygning, til politiet ankom. Statsminister Poul Schlüter blev overdænget med æg under en 4.-majtale på Rådhuspladsen i København.

Fremskridtspartiets Mogens Glistrup blev både i 1983 og i 1989 overfaldet, sparket i maven og svinet til med maling, da han ville holde 1.-majtale i Fælledparken i København.

Disse afstumpede handlinger er hver for sig afskyelige og må fordømmes ud fra enhver tænkelig synsvinkel.

Men før vi falder helt hen i fortvivlelse over det forråede politiske miljø, må vi betænke, at disse begivenheder strækker sig over en periode på 33 år, så det er ikke den politiske hverdag, de tegner et billede af. Vel er Naser Khader og Pia Kjærsgaard og enkelte andre toppolitikere under konstant overvågning af PET, og vel er Christiansborg i de senere år omdannet fra et åbent parlament til en veritabel fæstning, men det er ikke for at beskytte dem mod berusede eller ideologisk forvirrede danske bøller. Det er ganske andre kræfter, som her er på spil.

Samspillet mellem den almindelige dansker og den danske politiker er mere kendetegnet ved den gode stemning på Bornholm end ved knytnæveslag mod den tidligere justitsminister. Vel kan tonen være hård og uforsonlig på de sociale medier, og vel byder politikerne ofte selv op til dans med deres indimellem lidt vel spontane reaktioner, men at den hårde tone udarter til vold, hører heldigvis til sjældenhederne. Måtte det forblive sådan. Dansk politisk tradition indbefatter både karsk tale og knubbede ord, men den anerkender ikke vold under nogen omstændighed. Det vækker afsky hver gang, det sker, men det må ikke aflede opmærksomheden fra, at det sande og ægte samspil mellem borger og politiker er det, som i disse dage kan ses på Bornholm.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.