Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Thornings historie

Husker man Helle Thorning-Schmidt? Nå, spøg til side. Selvfølgelig husker vi, at hun gennem 10 år var en fremtrædende skikkelse i dansk politik. I hele perioden som formand for landets største parti, og gennem de sidste fire år ovenikøbet som landets første kvindelige statsminister.

Men siden hun efter det meget snævre valgnederlag i juni i fjor på selve valgaftenen bebudede sin regerings og sin egen afgang som partiformand, har hun ganske rigtigt holdt en ret lav profil. Lige bortset fra da hun kort efter årsskiftet lancerede nyheden om, at hun skulle være direktør for den internationale organisation Save The Children. Ved den lejlighed meddelte hun, at børnenes velbefindende verden over i hele hendes voksenliv havde været en sag, som har ligget hende meget på sinde. Det var en passion, som hun i sin politiske karriere ikke i overvældende grad havde skiltet med, men nu var der da en anledning til det.

I april rejste hun til London for at tiltræde sit nye embede og for at slutte sig til sin ægtemand, som i mellemtiden havde ladet sig vælge til medlem af det britiske underhus.

Mandag aften i denne uge holdt hun i London en tale ved den årlige konference ”Fortune’s Most Powerful Women” og løftede ved den lejlighed lidt af sløret for, hvordan hun på det mere personlige plan som en af verdens mest magtfulde kvinder havde oplevet sin tid som toppolitiker og statsminister i Danmark.

Afgående toppolitikere er næsten altid interessante at lytte til, for offentligheden og ikke mindst professionelle faghistorikere venter spændt på at høre deres mere detaljerede udlægninger af højspændte politiske situationer, som de i situationen har været afskåret fra at indvi offentligheden i.

For Helle Thorning-Schmidts vedkommende er det ikke alene et politologisk, men også et psykologisk studium værd at erfare, hvordan hun på det personlige plan har kunnet modstå den massive kritik, som hun i hele sin statsministerperiode var udsat for, tilsyneladende uden på noget tidspunkt at tvivle på egen ret og ikke mindst med oprejst pande og et sejrsikkert smil.

Det må betragtes som en præstation i sig selv, de politiske meritter ufortalt. Hun betroede da også forsamlingen, at hun stundom havde været fortvivlet og i frustration kastet med ting efter sit tv. Hun fortalte også, at hun i flere situationer bag lukkede døre havde måttet udkæmpe hårde kampe med sine egne centralt placerede partifæller.

Dette sidste havde offentligheden nok en anelse om i forvejen, ikke mindst efter udgivelsen af bogen ”Den hemmelige Socialdemokrat,” som nærmest må betragtes som et forsøg på karaktermord på partiformanden. Men også dette bagholdsangreb blev håndteret med beundringsværdig sejrsikkerhed, omend smilet også i den situation så ud til at være stivnet en anelse.

Trods denne lille åbning til magtens korridorer i Thorning-Schmidts regeringstid står offentligheden tilbage med en række spørgsmål om, hvordan det hele egentlig kunne gå til. Det er en sag for samtidshistorikere at afdække, og i den sag er hovedpersonen kun én kilde blandt mange.

Vi venter stadig spændt på den præcise beskrivelse af, hvad der egentlig skete efter folketingsvalget i 2011, da Thorning og Villy Søvndals SF løb fra stort set alle valgløfter for i det mindste formelt, men i realiteten ikke reelt, at sikre sig regeringsmagten. Den historie må vi måske vente med, til Margrethe Vestager om mange år udgiver sine erindringer.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.